
650 bin kişi hala konteynerde yaşıyor
.
6 Şubat 2023'de gerçekleşen ve 50 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yaralar hala sarılamıyor. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, depremden iki yıl sonra hala 650 bin 71 kişi konteyner kentlerde yaşıyor.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu", 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremlerin ardından geçen zamana rağmen, bölgedeki barınma sorunlarının devam ettiğini ortaya koydu. Raporda, hâlâ yüzbinlerce depremzedenin konteyner kentlerde yaşadığı belirtildi.
650 BİN DEPREMZEDE KONTEYNERLERDE HAYATA TUTUNUYOR
Rapora göre, deprem bölgesinde toplam 395 konteyner kent bulunuyor. Bu kentlerde 144 bini şehir merkezlerinde, 70 bini kırsal alanlarda olmak üzere toplamda 214 bin konteynerde 650 bin kişi barınıyor. Konteyner kentlerin yoğunluğu açısından Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş öne çıkıyor.
EN FAZLA KONTEYNER KENT HATAY’DA
Kent merkezlerinde kurulu konteyner yerleşimlerinin nüfus dağılımına bakıldığında en fazla konteyner kent nüfusuna sahip ilin Hatay olduğu görülüyor. Depremin yıkıcı etkisini en ağır hisseden şehirlerden biri olan Hatay'da 204 konteyner kentte 171 bin 54 kişi yaşam mücadelesi veriyor.
Diğer illerde ise durum şöyle:
- Adıyaman: 55 konteyner kentte 69 bin 770 kişi
- Malatya: 75 konteyner kentte 80 bin 485 kişi
- Kahramanmaraş: 41 konteyner kentte 52 bin 493 kişi
GEÇİCİ BARINMA SORUNU DEVAM EDİYOR
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın aktardığına göre, depremden etkilenen illerde geçici barınma sorununun hâlâ çözülmemiş olması, bölge halkı için en büyük sıkıntılardan biri olarak öne çıkıyor. Hükümetin ve yerel yönetimlerin yürüttüğü yeniden inşa çalışmaları sürerken, konut teslim süreçlerinin yavaş ilerlediği ve birçok depremzedenin kalıcı barınma imkanına hâlâ kavuşamadığı belirtiliyor.
KIRSALDA DA BARINMA SORUNU SÜRÜYOR
Raporda, yalnızca kent merkezlerinde değil, kırsal bölgelerde de ciddi bir barınma sorununun sürdüğüne dikkat çekiliyor. Kırsal alanlarda kurulu 70 bin konteynerde on binlerce kişi yaşamaya devam ediyor. Bu durum, depremzedelerin geçici barınmadan kalıcı konutlara geçiş sürecinin uzun sürdüğünü ve mağduriyetin devam ettiğini gösteriyor.
KARAR
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.