1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'de yargıç öğrencilerin vize iptallerini durdurdu
ABD'de yargıç öğrencilerin vize iptallerini durdurdu

ABD'de yargıç öğrencilerin vize iptallerini durdurdu

ABD'nin Oregon eyaletinde federal yargıç, vizesi iptal edilen iki uluslararası öğrencinin yasal statüsünün yeniden tanınması için vize iptali kararını durdurdu.

A+A-

ABD'nin Oregon eyaletinde, vizesi ani şekilde iptal edilen iki uluslararası öğrenci lehine mahkemeden dikkat çekici bir karar çıktı. Oregon Eyalet Üniversitesi ve Oregon Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan öğrencilerin başvurusunu değerlendiren ABD Bölge Yargıcı Michael McShane, vize iptalinin geçici olarak durdurulmasına hükmetti.

'VİZE İPTALİNİN YASAL DAYANAĞI YOK'

Mahkeme, öğrencilerin yasal statüsünü etkileyen kararın hangi yasal dayanaklara göre alındığının açık olmadığını belirtti. ICE'ın (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi) uyguladığı prosedürlerin sorgulanmasına neden olan kararda, yargıç McShane, federal savcılardan “Bu kararın dayandığı düzenleme nedir?” sorusunun cevabını talep etti.

Davacılar, vizelerin haber verilmeden ve gerekçe sunulmadan iptal edildiğini vurgularken, İç Güvenlik Bakanlığı’nı temsil eden savcı yardımcısı ise sürecin halen devam ettiğini ve öğrencilerin henüz telafisi mümkün olmayan bir zarara uğramadığını savundu.

ABD'DE SINIR DIŞI İŞLEMLERİ

Bu olay, ABD genelinde vizeleri iptal edilen yüzlerce yabancı öğrenciyle benzerlik taşıyor. Georgia, New Hampshire, Montana ve Washington gibi eyaletlerde de federal mahkemeler, öğrencilerin sınır dışı edilmesini önlemek amacıyla geçici tedbir kararları aldı.

Özellikle Filistin'e destek gösterilerine katılan öğrencilerin hedef alındığı yönünde eleştiriler yükselirken, süreç Trump yönetiminin 30 Ocak’ta imzaladığı “antisemitizmle mücadele” temalı başkanlık kararnamesiyle başlamıştı. 27 Mart’ta ise ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, “Hamas’a destek verdikleri” iddiasıyla en az 300 öğrencinin vizesinin iptal edildiğini duyurmuştu.

Vize iptalleri sonrası gözaltına alınan öğrenciler arasında Massachusetts'te doktora yapan Rümeysa Öztürk ve Columbia Üniversitesi mezunu Filistinli aktivist Mahmud Halil gibi isimler de bulunuyor. Hak savunucuları, sürecin keyfi ve siyasi saiklerle yürütüldüğünü belirtiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.