1. HABERLER

  2. KÜRDİSTAN

  3. Başkan Barzani: Tüm halkımızın Eylül Devrimi ruhuna dönmesini umuyorum
Başkan Barzani: Tüm halkımızın Eylül Devrimi ruhuna dönmesini umuyorum

Başkan Barzani: Tüm halkımızın Eylül Devrimi ruhuna dönmesini umuyorum

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan'daki tüm kesimlerin ve halkın Eylül Devrimi ve 1991 ayaklanmasının ruhuna dönmesini umduğunu dile getirdi.

A+A-

Eylül Devrimi'nin 63. yıl dönümü için Sefin dağında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Başkan Mesud Barzani, “11 Eylül kutsal bir gündür, Eylül Devrimi tam manasıyla bir devrimdi. Silahlı, siyasi ve toplumsal bir devrimdi, Kürdistan halkının davasını tüm dünyaya tanıtılmasına vesile oldu” dedi.

Başkan Barzani “bugünlerimize şükür etmeliyiz” diyerek şöyle devam etti:

“Eylül Devrimi Kürdistan halkına geniş bir kapı açtı ve kazanımı da oldu. Kürdistan'daki tüm kesimlerin ve halkın Eylül Devrimi ve 1991 ayaklanmasının ruhuna dönmesini umuyorum. Bizler birlikte daha fazla kazanım elde edebiliriz. Bunun için Yüce Allah’a şükür etmeliyiz. Bugün Sefin dağının serkeş eteklerinde Eylül devriminin anısını yad ediyoruz. Nitekim bu başlı başına büyük bir nimettir.”

Ünlü Kürt şair Hejar’ın 1965 yılında Sefin dağının büyüklüğüyle ilgili yazdığı bir şiiri anımsatan Başkan Barzani, “Sefin Kürdistan halkının mücadele tarihinde yükseklerde dalgalanan bir bayraktır, büyük Kürt şair çok güzel kelimelerle Sefin’i anlatıyor ve diyor; Ben sağlamım ben Sefin’im” dedi.

Irak ordusu 1965 yılında Tümgeneral İsa Şawi’nin komutasında Sefin’e saldırı düzenlediklerini anımsatan Başkan Barzani, “23 gün boyunca devam eden çatışma sonrası Irak güçleri anca Kepki Kayise ulaştı. Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Abdulselam Arif bölgeyi ziyaret etmişti” dedi.

Abdulselam Arif’in bölgeye gelmesinin ardından İsa Şawi Arif’e hitaben bir konuşma yaparak, “Bizler uzun zamandır sizlere değerli bir hediye takdim etmek istedik. Hiçbir hediye de Sefin dağından daha kıymetli değildir. Sefin dağı temizlenmiş haliyle size hediye ediyoruz” demiş.

Başkan Barzani, “Şair Hejar Şawi’nin konuşmasına bir şiir ile karşılık verdi. Şiir şöyle başlıyor; Sefin dağı hediye edilmez Şawi, çiğnemeye kalksan dişlerin dökülür” diye konuştu.

“İrade oldukça her şey olur, irade olmayınca hiçbir şey olmaz” diyen başkan Barzani, "Biz bu iradeyi Eylül Devrimi'nden aldık ve biz kaldığımız sürece bu da kalacaktır. Bu aziz Peşmergeler kaldığı sürece Kürdistan emin ellerdedir ve her geçen gün ileriye doğru ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

11 Eylül 1961'de Irak ordusu Bazian ve Xelekan Vadisi ile Duhok sınırını bombaladı. 19 Eylül 1961'de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Bürosu resmen Irak ordusuna direnme kararı aldı ve Eylül Devrimi Mela Mustafa Barzani’nin liderliği ve komutasıyla Irak Cumhuriyeti ordusuna karşı başlamış oldu.

Eylül Devrimi 1961'de Kürdistan Bölgesi’nde başlayarak 1975'te Cezayir Anlaşması'na kadar devam etti.

rudaw

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.