1. HABERLER

  2. KÜRDİSTAN

  3. Başkan Barzani'den Bağdat heyetine: Diyalog ve uzlaşı için irade olmalı
Başkan Barzani'den Bağdat heyetine: Diyalog ve uzlaşı için irade olmalı

Başkan Barzani'den Bağdat heyetine: Diyalog ve uzlaşı için irade olmalı

Başkan Mesud Barzani, başkent Erbil'de Irak hükümetinden üst düzey bir heyeti kabul etti. Görüşmede Başkan Barzani, Kürdistan'ın tarihsel mücadelesinin ve verdiği bedellerin "maaş gibi küçük konulara indirgenmemesi" gerektiğini vurguladı.

A+A-

Başkan Mesud Barzani’nin Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani, Erbil Pirmam'da gerçekleşen görüşmede, 2003 yılında Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra Kürdistan halkının beklentisinin, "birlikte yaşam ve ortaklık esasına dayalı demokratik ve çoğulcu yeni bir Irak" inşa etmek olduğunu belirtti.

Kürdistan halkının meşru hakları ve ortaklık için mücadele ettiğini hatırlatan Başkan Barzani, Kürdistan'ın tarihsel birikiminin, mücadelelerinin ve ödediği bedellerin maaş gibi küçük meselelere indirgenmemesi gerektiğini ifade etti. Barzani, ayrıca Kürdistan’ın parçalanması yönündeki çabaların da kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bağdat’tan gelen heyet, son iki gündür Kürdistan Bölgesi hükümetiyle yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, sorunların çözümü için güven ve şeffaflık temelinde yapıcı görüşmelere devam etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Başkan Barzani ise Bağdat ile Erbil hükümetleri arasında diyalog ve uzlaşının sorunların bertaraf edilmesinde en iyi yol olduğunu söyledi. Anayasaya ve iktidardaki koalisyon partilerin vardığı siyasi anlaşmalara uyulmasının önemine dikkat çeken Barzani, diyalog sürecinin başarılı olabilmesi için iyi niyet ve gerçek iradenin de olması gerektiğini belirtti.

Erbil'de bütçe, memur maaşları ile mali ve ekonomik ortak konuları ele almak amacıyla 8 Eylül 2024 Pazar günü Irak'tan üst düzey bir heyet Kürdistan Bölgesi'ne geldi.

Heyette, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Planlama Bakanı Muhammed Ali Temim, Maliye Bakanı Taif Sami, Ticaret Bakanı Esir Dawid Selman, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed Casim Sabır, Irak Başbakanlık Genel Sekreteri Hamid Nayim, Irak Merkez Bankası Başkanı Ali Allaq ve diğer üst düzey yetkililer yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.