1. HABERLER

  2. KÜLTÜR -SANAT

  3. Diyarbakır Kitap Fuarı yarın sona eriyor: 'Kürtçeye ilgi iyi, fuarı fırsata çevirelim'
Diyarbakır Kitap Fuarı yarın sona eriyor: 'Kürtçeye ilgi iyi, fuarı fırsata çevirelim'

Diyarbakır Kitap Fuarı yarın sona eriyor: 'Kürtçeye ilgi iyi, fuarı fırsata çevirelim'

Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarı'na katılan yayın evleri ve yazarlar, geçen yıla oranla Kürtçe kitaba ilginin arttığını belirterek, fuarın Kürtçe için fırsata çevrilmesini istedi.

A+A-

Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarı, Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi'nde sürüyor. Pazar (yarın) günü sonlanacak fuarda, 26'sı Kürtçe yayın olmak üzere, 216 yayınevi stant açtı. Kürtçe yayınevleri sahipleri ve yazarlar Kürtçe kitaplara ilginin geçmiş yıllara oranla daha yüksek olduğunu kaydetti. Yayınevi sahibi ve yazarlar, Kürtçe üzerindeki baskılara rağmen Kürtçe kitapları okurlara ulaştırmaya devam edeceklerini de ifade etti.

KÜRTÇE OKUYUCU ARTIYOR

Na Yayınları Sahibi Berfo Barî, "Her ne kadar yayınevimiz merkezi İzmir olsa bile, Amed'i merkez olarak görüyoruz. Çünkü yazarlarımızın ve okuyucularımızın birçoğu burada bulunuyor. Kürtçe okurlar, Kürtçe yayınevlerine, Kürtçe kitaplara sahip çıkmalıdır" dedi.

Kürtçe yayıncılığın her geçen gün daha da geliştiğini söyleyen Berfo Barî, "Her konuda Kürtçe kitaplara ulaşılabilir bir dönemdeyiz. Her geçen gün Kürtçe yayınlarlar ve Kürtçe kitapların okuyucusu artıyor. Bilindiği üzere Kürt dili üzerine büyük bir baskı var, fakat biz de bu baskıyı kırıp kitaplarımızı okuyucularımıza ulaştırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'FUARI FIRSATA ÇEVİRELİM'

Mezopotamya Ajansı'na konuşan, Aryen Yayınları standından yazar Seyit Oktay, ilginin olduğunu, ancak henüz istenilen seviyede olmadığını söyledi. Kürtçeye yönelik baskılara karşı daha fazla Kürtçe okura ulaşmak gerektiğini belirten Oktay, "Toplumsal olarak bu ilgilinin daha yüksek olmasının hedeflenmesi, bir amaç olarak önümüzde duruyor. O konuda beklentilerin altında, ama yine ilginin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Amed değil, bütün halkımız; bu fuarı, bir imkana, bir fırsata dönüştürüp gelmelidir. Kitap okumak iyidir, kitap okumayı sevdirmek daha iyidir" diye konuştu.

'KÜRTÇEYE İLGİ YOĞUN'

J&J Yayınları'ndan yazar Önder Kırmızıtaş ise ilgi ve alakanın bu sene iyi olduğunu söyledi. Bu fuarın her sene açılmasını istediklerini ifade eden Kırmızıtaş, Kürtçe üzerindeki yasaklara dikkat çekerek "Kürtlerin, kendi tarih, dil, kültür, coğrafyasına sahip çıkmasını istiyoruz. Kürtler kendi diliyle okusun, kendi dilini ön plana çıkarsın kendi diliyle, kültürüyle araştırmalar yapıp kitaplar yazsın" şeklinde konuştu.

'KÜRTÇEYE İLGİ YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRÜYOR'

Daha önceki fuarlara da geldiğini belirten yazar Feratê Dengizî, gün geçtikçe fuara ilginin arttığını ifade etti. Ekonomik durumun fuarda kendini gösterdiğini dile getiren Dengizî, "Bir yazar olarak eskiden umudumuz bir okurun gelmesi ve sohbet edilmesiydi. Şimdi Kürtçeye ilgi yoğun. Eskiden biz sinirleniyorduk, 'Dile ilgi az' diyorduk, Kürt edebiyatına ilgi az diye sitem ediyorduk. Yavaş yavaş bizlerin yüzünü bu ilgi güldürüyor. Toplumsal ve siyasal şartlarda oluşursa bu ilgi daha yüksek olur" diye belirtti.

Kürt edebiyatında yeni bir doğuş olduğunun altını çizen Dengizî, "Bu doğuşun etkili olabilmesi için zamana ihtiyaç var. Hemen sonuç alınacak bir durum değil, bu toplumun gelişimine bağlı" dedi.

Dil ve edebiyatın birbirine bağlı olduğunu söyleyen Dengizî, "Dil edebiyatsız, edebiyat dilsiz olmaz. Mücadele edebiyatın ve dilin önünü açıyor" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.