1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gazze ekonomisinin yeniden inşası 350 yıl sürebilir
Gazze ekonomisinin yeniden inşası 350 yıl sürebilir

Gazze ekonomisinin yeniden inşası 350 yıl sürebilir

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından hazırlanan raporda, işgalci teröristlerin saldırılarının sürdüğü Gazze'nin 'tam bir yıkıma sürüklendiği' belirtildi.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM), işgalci teröristlerin 1 yıldır süren saldırılarında Gazze’nin “tamamen harap" olduğunu ve abluka altındaki bir ateşkeste, yeniden inşasının 350 yıl sürebileceği uyarısını yaptı. Bu tespitin yapıldığı rapor BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlandı. Rapor Gazze’nin yeniden inşası için gerekli sektörler de dahil temel hizmetlerin yaşadığı yıkımı da ortaya koydu.

filistin3.webp

Buna göre Gazze'de;

- İnşaat kapasitesi yüzde 96,
- Tarım üretimi yüzde 93,
- İmalat sektörü yüzde 92,
- Servis sektörü yüzde 76 azaldı.

BBC Türkçe'nin aktardığı rapora göre, Gazze’de işgalci katillerin saldırıları öncesi de zayıf olan ekonomik hayat neredeyse tamamen durdu. Raporda, “Askeri harekat benzeri görülmemiş bir insani, çevresel ve sosyal felakete yol açtı ve geri kalmış durumdaki Gazze'yi tam bir yıkıma sürükledi" denildi. 

Yapılan tahmine göre, olası bir ateşkes sonrası Gazze’nin ekonomik verilerini 2022 yılı değerlerine ulaştırması 350 yıl sürebilir. Bu hesap yapılırken Gazze ekonomisinin 2007-2022 arasındaki ekonomik büyüme hızı baz alındı. Raporda, teröristlerin 12 ayı aşan vahşi saldırılarının Filistinliler üzerinde yarattığı gelir kaybı “sarsıcı” olarak tanımlandı. 

36 HASTANEDEN 21'İ HİZMET DIŞI KALDI

Raporda, 2024 Temmuz ayı sonuna kadar okul binalarının yüzde 88'inin hasar gördüğü, 36 hastaneden 21'inin hizmet dışı kaldığı ve 105 birincil sağlık tesisinden 45'inin faaliyet gösteremediği belirtildi.

BM’ye göre, Gazze ekonomisi, 7 Ekim öncesine kadar, 2023'ün ilk üç çeyreğinde yıllık yaklaşık yüzde 3 oranında daralıyordu. Saldırıların başlaması sonrası 2023'ün tamamında yüzde 22,6 oranında daraldı ve bu düşüşün yüzde 90'ı dördüncü çeyrekte gerçekleşti.

filistin2.webp

KONUTLARIN YÜZDE 62'DEN FAZLASI YIKILDI

UNCTAD raporuna göre, konut olarak kullanılan binaların yüzde 62’den fazlası hasar gördü veya yıkıldı. Su, arıtma ve hijyen sektörü altyapısının yüzde 59'undan fazlası ağır hasar gördü.

BM’nin eylül ayında uydu görüntülerine dayanan raporuna göre, Gazze'deki mevcut bina stokunun yaklaşık dörtte biri yıkıldı veya ciddi şekilde hasar gördü. Binaların yüzde 66’lık bir kısmında da en azından bir miktar hasar var.

Shelter Cluster isimli Norveç merkezli sivil toplum kuruluşuna göre, Gazze'nin 7 Ekim sonrası yıkımda yeniden inşası 40 yıl sürebilir. BM'ye göre yüzde 10'luk bir büyüme hızı yakalanması halinde dahi Gazze'nin ekonomik olarak toparlanması onlarca yıl alabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.