Guterres: Barışa ihtiyacımız var
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelindeki artan gerilimlere dikkat çekerek, "Bu zamanlarda barışa ihtiyacımız var" dedi. Ukrayna, Gazze, Lübnan ve Sudan için acil barış çağrısında bulundu.
Portekiz’in Cascais kentinde düzenlenen BM Medeniyetler İttifakı 10. Küresel Forumu'nda konuşan Guterres, günümüzün en büyük tehditlerinin sosyal medya üzerinden yayılan nefret söylemleri, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük olduğuna dikkat çekti.
Dünya çapında toplumsal yapının ciddi bir bozulma sürecinden geçtiğini belirten Guterres, toplumları bölmeye yönelik stratejilerin giderek arttığını ve bu durumun global çapta büyük bir kriz yarattığını ifade etti.
"BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR"
Guterres, konuşmasında şunları söyledi:
"Her yerde gerilim artıyor, insan hakları saldırı altında, iklim krizi derinleşiyor ve mezhepçilik yaygınlaşıyor. Çatışmalar ve savaşlar bu tehditleri daha da körüklüyor. Şimdi barışa ihtiyacımız var."
BM Genel Sekreteri, uluslararası hukuk ve BM Şartı’na tam olarak uyulması gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna, Gazze, Lübnan ve Sudan'daki çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu.
Guterres, Gazze'deki duruma özel olarak değinerek, "Derhal ateşkes sağlanmalı, tüm rehineler serbest bırakılmalı ve insani yardım engellenmeden ulaştırılmalıdır. Ayrıca, iki devletli çözüm için geri dönüşü olmayan bir sürecin başlatılması gerekmektedir" dedi.
DİJİTAL ORTAMLAR İÇİN ÇAĞRI
"Denetlenmeyen dijital platformlar ve yapay zeka, nefret söylemini besliyor ve hızla yayılmasına neden oluyor" diyen Guterres, bu durumu engellemek için küresel bir çaba gerektiğinin altını çizdi.
Guterres, toplumsal barışın sağlanabilmesi için dini liderlerin rolünün büyük olduğunu belirtti ve kadınların karar alma süreçlerine daha fazla katılım göstermesinin önemine değindi. Ayrıca, gençlerin seslerinin duyulması ve toplumsal değişim süreçlerine dahil olmaları gerektiğini ifade etti.
Guterres, dijital platformlarda yayılan nefret söylemlerine karşı etkili bir mücadele verilmesi gerektiğini belirtti. İnternette yayılan yanlış bilgiler ve yalan haberlerin, antisemitizm, İslamofobi ve diğer önyargıları körüklediğini söyleyen BM Genel Sekreteri, bu tür söylemlerin toplumsal huzursuzluğa yol açtığına dikkat çekti.
karar
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.