1. YAZARLAR

  2. Ahmet Taşgetiren

  3. Her hicret hicret olmuyormuş demek ki…
Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Her hicret hicret olmuyormuş demek ki…

A+A-

Acaba Gazzeliler hicret mi etse, vatan mı insan mı, Türkiye’ye hicret nasıl olur? yoklaması, yoklayanların elinde patladı.

Çünkü bu tartışmanın önüne Trump’ın yapay zekâdan ürettirdiği “sürgün”, “tehcir”, Netanyahu’lu, Trump’lı “Gazze projesi” geldi ve “Hicret” Trump projesinin kamuflajı adına üretilmiş bir “İslâm sosu” niteliğine büründü. Hicret’i gündeme alanlar bu ihtimali nasıl düşünmemişlerdi, hayret!

Oysa ortada dağ gibi bir Peygamber değerlendirmesi vardı. “Niyet hadisi” çok temel bir kriter sunuyordu Müslüman bilincine… Hem de “Hicret”ten yola çıkarak…

İşte şu hadis:

Ameller ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur. Kimin hicreti, Allah ve Rasûlü için ise, onun hicreti Allah ve Rasûlü’ne müteveccih sayılır. Kim de nâil olacağı bir dünya veya nikahlanacağı bir kadından ötürü hicret etmişse, onun hicreti de hedeflediği şeye göredir. (Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1; Müslim, İmare, 155; Ebu Davud, Talak, 11)

Bu hadis, “Müslüman bilinci”nin çok temel bir hassasiyet – duyarlılık alanını inşa ediyor. Zihni kaymalara dikkat çekiyor, “siz bir davranışa meşruiyet kılıfı giydirirsiniz ama o iş meşruiyet çerçevesine girmez” uyarısı yapıyor.

Bu hadisin uyarısını anlayabilirsek, hayatın bütün alanlarında yapıp ettiklerimizin içini bir kere daha sorgulamış oluruz.

“Gerçek müflis”i anlatan bir uyarısı daha var Hazreti Peygamber’in… O hadisi de burada paylaşmak isterim:

Rasûlullah (s.a.) bir gün etrafındaki sahabeye soruyor: "Müflis kimdir, biliyor musunuz?" Sahabe, “Bize göre müflis, parası ve malı olmayan kimsedir” diye cevap veriyor. Rasûlullah “müflis”i şöyle anlatıyor: "Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekat sevabıyla gelip, fakat şuna sövüp, buna zina isnad ve iftirası yapıp, şunun malını yiyip, bunun kanını döküp, şunu dövüp, bu sebeple iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılan kimsedir." (Müslim, Birr 59. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyamet 2)

Bir hadis-i şerif daha var, “niyet” konusundaki hassasiyeti ifade eden, onu da okumalıyız. Peygamber aleyhisselâm buyuruyor ki:

Kıyamet günü hesabı ilk görülecek kişi, şehit düşmüş bir kimse olup huzura getirilir. Allah Teâlâ ona verdiği nimetleri hatırlatır, o da hatırlar ve bunlara kavuştuğunu itiraf eder. Cenâb-ı Hak: "Peki, bunlara karşılık ne yaptın?" buyurur.

"Şehit düşünceye kadar senin uğrunda cihad ettim." diye cevap verir.

"Yalan söylüyorsun. Sen, 'Babayiğit adam.' desinler diye savaştın, o da denildi." buyurur. Sonra emrolunur da o kişi yüzüstü cehenneme atılır.

"Bu defa ilim öğrenmiş, öğretmiş ve Kur‘an okumuş bir kişi huzura getirilir. Allah ona da verdiği nimetleri hatırlatır. O da hatırlar ve itiraf eder. Ona da: "Peki, bu nimetlere karşılık ne yaptın?" diye sorar.

"İlim öğrendim, öğrettim ve senin rızân için Kur'an okudum." cevabını verir.

"Yalan söylüyorsun. Sen 'Âlim.' desinler diye ilim öğrendin, 'Ne güzel okuyor.' desinler diye Kur'an okudun. Bunlar da senin hakkında söylendi." buyurur. Sonra emrolunur o da yüzüstü cehenneme atılır.

(Daha sonra) Allah'ın kendisine her çeşit mal ve imkân verdiği bir kişi getirilir. Allah verdiği nimetleri ona da hatırlatır. Hatırlar ve itiraf eder. "Peki ya sen bu nimetlere karşılık ne yaptın?" buyurur.

"Verilmesini sevdiğin, razı olduğun hiç bir yerden esirgemedim, sadece senin rızânı kazanmak için verdim, harcadım." der.

"Yalan söylüyorsun. Halbuki sen, bütün yaptıklarını 'Ne cömert adam.' desinler diye yaptın. Bu da senin için zaten söylendi." buyurur. Emrolunur bu da yüzüstü cehenneme atılır. (Müslim, İmâre 152)

Dikkat edilirse burada zikredilenler, bir Müslüman için en değerli, en çok fedakârlık gerektiren işlerdir. Şehadet, infak, ilim öğretmek, Kur’an okumak…

Allah Rasûlü, bu değerli işlerin bile içinin nasıl boşalacağına ve Allah nezdinde hiçbir değerinin kalmayacağına işaret ediyor. “Müflis” hadisinde, iyilikler yanında işlenen kötülüklerin insanı iflasa sürükleyeceği uyarısı yapılıyor.

Niyetin iktidarsa “muktedir” oluyorsun ama, gücü Allah’ın senin üzerindeki kudretini düşünerek kullanmak var, kendi gücünü kutsayarak kullanmak var… Mülk sahibi olmakla Karunlaşmak arasında da ince bir çizgi var. Çıkar için hicretle Allah için hicret arasında da…. Savaşta can verip, ya da “Dâvâ” diye yola çıkıp, zulüm adamı olmak da…

Çok ince bir çizgi üzerinde yürür aslında Müslüman… Sırat’ta yürür gibi… Zordur Müslüman olmak… Sınavdır. İnsan olmak da öyle…

Hadi gelin yarınlarda okumamız için elimize verilecek olan “Kitab”ı bugünden okumaya başlayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.