1. HABERLER

  2. KÜRDİSTAN

  3. Kürdistan Bakanlar Kurulu petrol ihracatını görüştü
Kürdistan Bakanlar Kurulu petrol ihracatını görüştü

Kürdistan Bakanlar Kurulu petrol ihracatını görüştü

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin prosedürler ve genel nüfus sayımı hazırlıklarını görüştü.

A+A-

Bakanlar Kurulu, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin katılımıyla haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ilk bölümünde, Kürdistan Bölgesi üst düzey heyeti ve petrol şirketleri temsilcilerinin, 8-9 Haziran’da Irak Petrol Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri müzakerelerin sonuçları masaya yatırıldı.

Görüşmelere ilişkin bir sunum yapan Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim, "Kürdistan Bölgesi heyeti, petrol ihracatının SOMO aracılığıyla yeniden başlamasının önündeki tüm engellerin bir an önce ortadan kaldırılması için tedbir ve mekanizmaların oluşturulması gerektiğini vurguladı." dedi.

Petrol satışından elde edilen gelirin Irak genel hazinesine dahil edilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığını kaydeden Rahim, bunun, hem Kürdistan Bölgesi Hükümeti, hem federal hükümet hem de petrol şirketlerinin isteği olduğunu savundu.

Bakanlar Kurulu, müzakere ekibinin çabalarını takdir ederek, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin petrol ihracatının yeniden başlamasına engel olmayacağını ve en kısa sürede nihai anlaşmaya varmak istediğini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, her iki hükümet ile yerel ve ulusal şirketler arasındaki işbirliğinin artırılmasını desteklediğinin altını çizen Bakanlar Kurulu, ekonomik kalkınmanın sağlanması ve Irak'ın genel ekonomik refahına katkıda bulunulması için çeşitli alanlarda işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Toplantıda federal hükümetin, Kürdistan Bölgesi sınır kapılarındaki ticaret yolunu etkileyen Ninova ve Diyala vilayetlerinde iki gümrük kontrol noktası kurma kararı da ele alındı. Bu bağlamda, Maliye ve Ekonomi Bakanı Awat Şeyh Cenab, kararın ticarete etkisi ve olumsuz sonuçlarına ilişkin rapor sundu.

Bakanlar Kurulu ise konuyu kamu yararına olacak şekilde tartışmak ve Irak ile Kürdistan Bölgesi'nde ticaret hareketinin teşvikini kolaylaştırmak amacıyla federal hükümetin ilgili taraflarıyla sürekli temas halinde olmaya karar verdi.

Toplantının üçüncü başlığı ise Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde 20-21 Kasım 2024'te yapılması planlanan genel nüfus sayımı oldu. Planlama Bakanı Dara Reşid, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde yapılması planlanan genel nüfus sayımının yürütülmesine ilişkin kapsamlı ve bilgilendirici bir rapor sundu.

Bakanlar Kurulu, istatistiğin canlanması, yeniden yapılanma ve kalkınma amaçları açısından önemli olan Planlama Bakanlığının çabalarını ve federal hükümetle sürekli koordinasyonunu överek, bu sayımın adalet ve eşitlik temelinde, her türlü siyasi ve ulusal amaçtan uzak olması gerektiğini vurguladı.

Kurul, Kürdistan Bölgesi dışındaki Kürdistani bölgelerin kaderinin genel nüfus sayımıyla değil 140. Maddenin anayasa ilkelerine dayanarak belirlenmesi gerektiğini aktardı.

Toplantının son bölümünde ise lise 12. sınıf genel sınavlarına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili tarafların hazırlıkları görüşüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.