1. HABERLER

  2. KÜRDİSTAN

  3. Kürdistan Bölgesi müzakere heyetinden petrol ihracatına ilişkin açıklama
Kürdistan Bölgesi müzakere heyetinden petrol ihracatına ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi müzakere heyetinden petrol ihracatına ilişkin açıklama

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Hükümeti müzakere heyeti, petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin yaptığı açıklamada ihracata başlamadan önce, iç tüketimde kullanılacak petrol miktarı üzerinde bir anlaşma yapılması gerektiğini kaydetti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti müzakere heyeti, bu akşam Irak Petrol Bakanlığının petrol ihracatıyla ilgili açıklamasına yanıt olarak yaptığı açıklamada, federal bütçe yasasının ilk maddesinin uygulanmasına bağlı olduklarını belirtti.

Söz konusu madde, Kürdistan Bölgesi'ndeki sahalarda üretilen petrolün Türkiye’nin Ceyhan Limanı üzerinden Irak’ın ulusal petrol pazarlama şirketi (SOMO) aracılığıyla yeniden ihracatına imkân tanıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti müzakere heyeti, 18 Şubat tarihinde Erbil’de federal petrol bakanlığı heyetiyle yapılan toplantıda dile gelen , "Yasanın uygulanması, ihracatın başlamasından önce, iç kullanım için gerekli olan miktarın belirlenmesine yönelik bir anlaşmaya varılmasını gerektiriyor. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin ihtiyaçları ve yükümlülüklerine uygun olarak, Irak’ın diğer bölgeleriyle benzer bir şekilde yapılmalıdır. Ancak, federal taraf, bu sürecin Irak Başbakanının onayını gerektirdiğini ifade etti" şeklinde açıklamada bulundu.

Müzakere heyeti, "İhracatın, üretim ve taşımacılık şirketlerinin haklarının belirli ve şeffaf bir mekanizmaya göre sağlanması ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne aktarılması konusunda bir anlaşmaya varılması gerektiğini" vurguladı. Heyet, bu konunun yasada belirtildiğini ve federal petrol bakanlığı heyetiyle yapılan toplantının tutanaklarına da açıkça kaydedildiğini belirtti. Federal taraf ise konunun federal maliye bakanlığıyla ilgili olduğunu ve bunun onlarla müzakere edilmesi gerektiğini açıkladı.

Bugün Irak Petrol Bakanlığı, "Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatına ilişkin prosedürlerin tamamlandığını" duyurdu.

Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi yetkililerinden, "üretim sahalarındaki petrolün SOMO'ya gönderilerek ihracatın yeniden başlatılmasını" talep etti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyeti ise, "Görüşülen konuların en kısa sürede çözülmesi ve toplantıda detaylı şekilde ele alınan hususlarda federal yetkililerin onayının alınması gerektiğini" ifade etti.

Ayrıca, Kürdistan Bölgesi Hükümeti, petrol ihracatının en kısa sürede SOMO aracılığıyla yeniden başlaması ve gelirlerin federal hazineye yatırılması gerektiğini vurguladı.

Mart 2023’ten bu yana, Kürdistan Bölgesi’nin günlük 400 bin varil ve Kerkük’ten günlük 75 bin varil petrol ihracatı boru hattı aracılığıyla durmuş durumda. Bu kesinti, Paris’teki uluslararası tahkim mahkemesinin Irak federal hükümeti lehine verdiği bir kararın ardından yaşandı. Mahkeme, Türkiye’nin 1973 anlaşmasını ihlal ettiğine hükmetmişti. Çünkü Türkiye, 2014 yılından itibaren Bağdat’ın onayı olmadan Kürdistan Bölgesi’nin bağımsız petrol satışına izin vermişti.

Irak Parlamentosu, 2 Şubat 2025’te üç yıllık Irak bütçe yasasının ilk revizyonunu onayladı. Yapılan değişiklikle, yasanın 12. maddesinin birinci fıkrasının (C) bendinde değişiklik yapılarak yeni bir düzenleme getirildi.

18 Şubat 2025'te, Irak Genel Bütçe Yasası değişikliği Irak Resmi Gazetesi'nde yayımlandı ve böylece resmen yürürlüğe girdi.

Kürdistan Bölgesi'nin petrol üretimi, taşınması ve teslimiyle ilgili değişiklik, bir varil petrolün üretim ve taşıma maliyetini 16 dolar olarak belirledi. Bu, uluslararası bir danışmanlık kuruluşunun 60 gün içinde tahmini bir fiyat belirleyeceği zamana kadar geçerli olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.