
Kürdistan Bölgesi’ndeki arazilerin yüzde 40’ı mayınlı
Kürdistan Bölgesi'nde mayınlı arazilerin yüzde 40’ı hâlâ temizlenmemiş durumda.
Dünyada en fazla mayın döşenmiş bölgeler arasında yer alan Kürdistan Bölgesi, bu tehlikeli mirasla mücadele etmeye devam ediyor.
Kürdistan Bölgesi Mayın İşleri Kurumu Genel Müdürü Ali Abdurrahman, kurumlarının birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ve ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca hükümetin, kurum için 40 araç kiraladığını belirtti.
Ali Abdurrahman, Rûdaw’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Tarlaların altında kalan mayınlar, hâlâ Kürdistan halkı için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda yaklaşık 14 bin kişi, mayınlar nedeniyle hayatını kaybetti veya yaralandı.
Mayınlar, yalnızca can kaybına yol açmıyor, aynı zamanda ekonomi, tarım, turizm sektörlerinin gelişimi ile köylerin yeniden inşasının önünde de büyük bir engel teşkil ediyor.”
Mayın patlamaları arttı
Rûdaw’ın aktardığı verilere göre, bu yıl dağlık bölgelerdeki mayın patlamaları nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Bu olayların tamamı Soran Özerk İdaresi sınırları içinde meydana geldi.
Geçtiğimiz yıl sadece bir kişi mayın patlaması sonucu yaralanmıştı.
Abdurrahman’ın paylaştığı bilgilere göre, kurum geçen yıl yalnızca Erbil vilayetinde yaklaşık 15 bin mayın ve patlayıcı maddeyi imha etti. Ayrıca yaklaşık 1 milyon metrekarelik arazi mayınlardan temizlendi.
“Süreç yavaş ilerliyor”
Mayınlı alanların temizlenmesinde yaşanan zorluklara değinen Abdurrahman, şu anda Kürdistan Bölgesi’ndeki mayınlı arazilerin yüzde 60’ının temizlendiğini, geri kalan yüzde 40’lık kısmın hâlâ tehlike arz ettiğini söyledi.
Bu alanların büyüklüğü yaklaşık 250 milyon metrekare ve bu bölgelerin yüzde 47’si Erbil vilayeti sınırlarında, özellikle Sidekan ve Balakayeti bölgelerinde bulunuyor.
Abdurrahman, sürecin yavaş ilerlemesinin nedenlerini ise şöyle sıraladı:
“Ekip sayımız yetersiz. Şu anda Erbil'de yalnızca 9 mayın temizleme ekibimiz var. İnsan kaynağı ve ekipman açısından ciddi eksikliklerimiz var. En büyük sorunlarımızdan biri araç yetersizliği. Mevcut araçlar devlet kurumlarından devredilmiş, çoğu 25-30 yıllık araçlar. Bu araçlarda güvenlik önlemleri de yok. Ekiplerimiz için risk oluşturuyorlar.”
Hükümetten araç desteği
Bu sorunları çözmek amacıyla hükümet geçen yıl kurum için 48 araç kiraladı. Bunlardan 12’si Erbil Mayın İşleri Kurumu’na teslim edildi.(Rudaw)
Araçların kiralanmasına ilişkin konuşan Abdurrahman, “Kiralamayla da olsa bu desteğin sürmesi bizim için önemlidir. Asıl amacımız, mayın temizleme faaliyetlerini sürdürebilmek” dedi.
Kürdistan Bölgesi’ndeki mayın gerçeği; Dünya genelinde 3.
Uluslararası raporlara göre, Kürdistan Bölgesi Angola ve Afganistan’dan sonra en fazla mayına sahip üçüncü bölge konumunda.
Sınır bölgelerine 10 ila 12 milyon arasında mayın yerleştirildiği tahmin ediliyor. Bu mayınların büyük kısmı Irak’taki Baas rejimi döneminde Peşmergelere karşı döşendi.
Raperin bölgesine döşenen bazı mayınların, uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış mayınlar olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, İran-Irak Savaşı sırasında İran tarafından Güney ve Doğu(Rojhılat) Kürdistan sınırlarına milyonlarca mayın yerleştirildi.
2014’ten sonra ise IŞİD , Mahmur, Şengal ve Gwer bölgelerinde binlerce mayını tarım arazilerine döşedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.