Kürtçe öğretmenleri neden branş değiştiriyor?
2012’den 2022’ye kadarki 10 yıllık süreçte 45 Kürtçe öğretmeninin branş değiştirdiği bildirildi.
2012’den 2022’ye kadarki 10 yıllık süreçte 45 Kürtçe öğretmeninin branş değiştirdiği bildirildi. Öğretmenlerin branş değiştirmelerindeki en büyük neden Kürtçe derslerindeki başlıca sorunlar.
Türkiye’de 2012-2024 arasında toplamda 153’ü Kurmanci, 46’sı Zazaki olmak üzere 199 Kürtçe öğretmeni atandı.
Ancak atanan öğretmenlerden 45'i Kürtçe öğretmenliğini bıraktı ve branş değiştirdi.
DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’in Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yanıtlaması istemiyle gönderdiği soruların yanıtlarına göre belirtilen bu duruma ilişkin Ekmen, “Biz Kürtçe öğretmenlerin sorunlarının çözümü adına çalışıyoruz” dedi.
Bakanlık yanıtında son 147’si Kurmanci, 42’si ise Zazaki olmak üzere 189 öğretmenin atandığını, Mayıs 2024’te de 10 öğretmen ataması yapıldığını belirtirken toplam sayının 199’a ulaştığını kaydetti.
Bakanlığın Ekmen'in sorularına yanıtı
45 öğretmenin Kürtçeden başka alana geçmesiyle ilgili olarak Rûdaw’a konuşan Kürtçe öğretmeni Hüdai Morsünbül, öğretmenlerin mevcut sorunlardan ötürü Kürtçeden başka branşa geçtiğini belirtti.
Morsünbül, “Bir okulda Kürtçe seçmeli dersler haftalık olarak 15 saatten az ise okulda Kürtçe öğretmene gerek kalmıyor. O durumda ya öğretmenler başka bir yere tayin ediliyor ya da öğretmenler alanlarını değiştiriyor. Kürtçe derslerin azalması Kürtçe öğretmenlerin alanlarını değiştirmelerinin esas sebebi. Ayrıca ilçelerden ya da küçük şehirlerden ayrılmak isteyen ancak yeterli kadrosu bulunmayan öğretmenler büyük bir şehre geçmek istediği zaman alan değiştiriyor” dedi.
Morsünbül ayrıca şu ana kadar resmi olmayan verilere göre 26 bin öğrencinin Kürtçe dersini seçtiğini belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.