
Prof. Dr. Naci Görür: Tehdit arttı, aynı anda kırılacak
.
Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, bir kez daha çarpıcı uyarılarda bulundu. Görür, Kumburgaz Fayı'nı işaret ederek "Bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara’nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehdidi daha fazla artırdı" ifadelerini kullandı.
Görür, diğer deprem uzmanlarının açıklamalarına "Bilimsel olarak mantıklı olan bir periyod söylenir. Yoksa şu gün, sene, ay deprem olacak diyemezsiniz. Bu kahinliktir, ayıptır. Bilim adamlığı değildir" tepkisini gösterdi.
Artçıların konumuna işaret eden Görür, 23 Nisan depreminin doğusunda yoğunlaştığını ve bu durumun Adalar fayının daha fazla stres altında kalmasına neden olabileceğini söyledi
“Marmara Bölgesi’nde olacak olan depremi öne çekti”
Görür Kafa TV yayınına katıldı. Burada depreme ilişkin değerlendirmeden bulunan Görür, "Bekliyorduk çünkü 1999’da biz bağırırken Marmara’nın altındaki kabuk yüklendi; enerji transfer oldu. Dolasıyla Marmara Bölgesi’nde olacak olan depremi öne çekti, onu tetikledi anlamında biz İstanbul’u depreme hazırlayın diye kalktık” şeklinde konuştu.
“Tehdit daha fazla arttı”
“Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara’nın içerisinde; 160 kilometredir ve 3 koldan meydana gelmiştir” diyen Görür, şöyle devam etti:
“Birincisi Adalar fayı, Kumburgaz fayı ve Tekirdağ fayı. Adalar ve Kumburgaz ikisi birlikte kırılırsa en fazla 7.6 olur; Tekirdağ fayı zaten kırılmış diyoruz. 1912 Şarköy depremi kırmış bu fayı. Dolasıyla bu fayın oluşturacağı depremler öyle. Marmara’nın batısında sürekli deprem olur. Kumburgaz fayı 5 büyüklüğünde depreme neden oldu. Bugün olan 6.2’lik depremin farkı yok. Biri daha küçük bir hareketle, enerji dağıtımıyla oldu, öbürü biraz daha büyük. Ama bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara’nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehdidi daha fazla artırdı. Kumburgaz fayı, zaten yılda 2.5 santime denk gelen stres biriktiriyor.”
“Aynı anda kırılacağını düşünüyorum”
Kumburgaz ve Adalar fayının aralarında belirli bir açı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Naci Görür, “Doğrultu atımlı faylar, enerjiyi uçlarına doğru taşırlar. Doğu ucunda enerji birikecektir ve Adalar fayını daha zorlayacaktır. Adalar fayı bu zorlanmaya ya gelir ya da gelmez o da aynı anda kırılır. Zaten 1766’da böyle olmuş. Aynı anda kırılacağını düşünüyorum. Marmara’nın altında canlı bir fay sistemi var. Bizzat dalarak gördüm. Ayağına hiç deniz suyu değmemiş, hiç Marmara Denizi’ni bilmeyen adam konuşuyorsa ne yapayım?"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.