1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin: Bağımsız Filistin devleti şart
Putin: Bağımsız Filistin devleti şart

Putin: Bağımsız Filistin devleti şart

Rusya lideri Vladimir Putin, Filistinlilerin kendi topraklarını terk etmeyeceğini vurguladı ve kalıcı bir çözüm için bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini ifade etti.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin meselesine dair önemli açıklamalarda bulundu. İsrail’in Filistinlilere maddi tatmin sağlama yaklaşımını eleştiren Putin, bölgedeki manevi ve tarihi sorunların göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Filistinlilerin kendi topraklarına bağlılıklarını vurgulayan Putin, çözümün bağımsız bir Filistin devleti kurulmasında yattığını savundu. “İnsani sorunlar büyüdükçe, bu sorunları savunacak daha fazla insan ortaya çıkıyor,” diyen Putin, bölgedeki gerginliklerin derinlemesine ele alınması gerektiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS üyesi ülkelerin önde gelen medya kuruluşlarının yöneticileri ile biraraya geldi.

Filistin hakkında soruyu yanıtlayan Putin şunları söyledi:

"FİLİSTİN DEVLETİ BAŞKANI'NI BRICS ZİRVESİNE DAVET ETTİM"

Bu konudaki duruşumuz iyi biliniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail ve Filistin devleti olmak üzere iki devlet inşa etme kararını uygulamasını savunuyoruz. Sorunun ana sebebi bu ve BRICS zirvesinde bunu esaslıca ele alacağız. Bu arada, Filistin Devlet Başkanı’nı da zirveye davet ettim, Görüşlerini bizzat kendisinden dinleyeceğiz. Bu konuda hem İsrail ve Suudi Arabistan liderleriyle hem de Filistin liderleriyle çok fazla görüşme yaptım. İsraillilere farklı bir çözümün imkansız olduğunu söylüyorum.

"FİLİSTİN MESELESİ SADECE MADDİ YARDIMLA ÇÖZÜLMEZ"

Filistin meselesi sadece maddi yardımlarla çözülemez. Şunu demek istiyorum, İsrail yönetimi, o topraklarda yaşayan Filistinlileri maddi olarak tatmin etmenin yeterli olduğu savunuyor. Fakat bana göre, maddi kaygıların dışında, manevi, tarihi ve halkının özlemleriyle ilgili problemler var. Bu çok daha derin bir mesele. Daha çok çaba göstermemiz gerekiyor.

"ABD, ORTA DOĞU DÖRTLÜSÜ'NÜ DAĞITIP TEKELLEŞTİ VE FELAKETE YOL AÇTI"

Büyük bir fikir birliği sağlamamız gerekiyor. ABD’yi hep suçluyor gibi olmak istemem ama Orta Doğu Dörtlüsü’nü dağıtmak çok yanlıştı. Dört ülke çalışıyordu ve bu format işe yarıyordu. Şimdi işi tekellerine aldılar ve sonu felaket oldu. Belki de bu dörtlü formata geri dönmek gerekiyordur.

"FİLİSTİNLİLER TOPRAKLARINI TERK ETMEYECEK, ORASI ONLARIN TOPRAĞI"

Bölgelerin yeniden inşasını, insanların evlerine dönüşünü konuşmamız gerekiyor. Filistinliler topraklarını terk etmeyecek. Orası onların toprağı, onlara ait topraklar. Ayrıca, insani sorunlar ne kadar büyürse, onları savunacak o kadar çok insan ortaya çıkar. İsrailliler de artık bunu anlıyor. İsrailliler de artık bunu anlıyor. İsrail’le temas kurma fırsatım var. İsrail ile temas halindeyiz. Filistin ile irtibatımızı sürdürüyoruz. Doğal olarak, bizim duruşumuz Sovyetler Birliği dönemine kadar uzanan çok geleneksel bir tutum ve tekrar ediyorum, Filistin meselesinin ana çözümü, tam bağımsız bir Filistin devleti kurulmasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.