1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin: Batı, Yanlış Hesabın Bedelini Ödüyor
Putin: Batı, Yanlış Hesabın Bedelini Ödüyor

Putin: Batı, Yanlış Hesabın Bedelini Ödüyor

Putin, Doğu Ekonomi Forumu'nda İstanbul'daki barış görüşmelerinden, Batı'nın Ukrayna'daki 'fırsat penceresine'; dolarsızlaşmadan, ABD başkanlık seçimlerine kadar merak edilen konulara değindi. Rus lidere hem Beyaz Saray'dan hem Trump'tan cevap geldi

A+A-

Rus Devlet Başkanı perşembe günü, Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'ndaki panele katıldı. Batı’nın Kiev'e "son Ukraynalıya kadar savaş" emri verdiğinde yanlış hesap yaptığını, şimdi bunun bedelini ödediğini söyledi. Putin, 2022'de İstanbul'daki barış görüşmelerinin düşmanlıkları sona erdirecek bir taslak anlaşma ürettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kiev askeri tarafsızlığını ilan etmeye, silahlı kuvvetlerini sınırlamaya ve etnik Ruslara karşı ayrımcılık yapmamaya söz vermeye istekliydi. Karşılığında Moskova, Ukrayna'ya güvenlik garantileri sunmak için diğer önde gelen güçlere katılacaktı.”

‘UKRAYNA’YI FIRSAT SANDILAR’

Anlaşmanın başarısızlığa uğramasının tek sebebinin "ABD ve bazı Avrupa ülkelerindeki elitlerin Rusya'ya stratejik bir yenilgi yaşatma isteği" olduğunu aktaran Putin, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın herhangi bir barış anlaşmasını bozmak için elçilik görevi gördüğünü açıkladı. ABD ve müttefikleri, Ukrayna ihtilafının Rusya'yı dize getirme ve parçalama arzusu için “bir fırsat penceresi olduğuna inanıyordu” fakat “Batı, Rusya'yı yenmeyi başaramadı” diye ekledi.

Batı'nın Rus enerjisine "tüm kalbiyle ama beyin olmadan" yaptırımlar uyguladığını ve bunun başta ekonomisi "Rus enerjisiyle çalışmak üzere tasarlanmış" Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine önemli zararlar verdiğini belirtti.

Putin'in yanı sıra Çin Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim de panele katıldı.

‘DOLARSIZLAŞMAYI ABD DAYATTI’

Rusya Devlet Başkanı, ABD dolarının ticarette değer kaybetmesine yönelik küresel eğilimin arkasında Rusya'nın olmadığını söyledi. ABD hükümetinin “kötü düşünülmüş ve profesyonel olmayan” eylemlerinin, ülkeleri rezerv para birimini terk etmeye ittiği kaydetti. Putin, "Rusya, işlemleri dolarla yapmayı reddetmedi, aksine kendisine bu seçenek dayatıldı." dedi. Bunun sonucunda Rusya ile BRICS ortaklarının artık karşılıklı ticaret anlaşmalarının yüzde 65'inde ulusal para birimlerini kullandığına işaret etti.

‘KURSK KUTSAL GÖREV’

Putin, Ukrayna güçlerini Kursk’tan çıkarmanın Rus ordusunun "kutsal görevi" olduğunu hatırlattı. Ukrayna'nın Moskova'yı "gerginleştirmeyi", halkın moralini bozmayı ve cephenin diğer kesimlerinden birliklerin yeniden konuşlandırılmasını zorlamayı umduğunu ancak “her açıdan yanlış hesap yaptığını” belirtti. Ukrayna'nın Kursk taarruzunu başlatarak Donbas'taki güçlerini zayıflattığını ve bunun sonucunda Rus birliklerinin bölgede hızla ilerlediğinin altını çizdi, Kiev'in verdiği ağır kayıplara dikkat çekti.

‘BIDEN’IN ADAYI HARRIS’İ DESKELİYORUZ’

Rus lider, ABD başkanlık seçimleriyle ilgili bir soru üzerine gülümseyerek, "Size söylediğim gibi bizim favorimiz Başkan Biden'dı. Şimdi kendisi yarıştan çekildi fakat taraftarlarından Harris'i desteklemesini istedi, dolayısıyla biz de bunu yapacağız, onu destekleyeceğiz." dedi. Donald Trump'ın Rusya'ya diğer herkesten daha fazla yaptırım uyguladığını belirttiğini kaydeden Putin, Harris'in yüksek sesle ve "bulaşıcı" şekilde güldüğünü anımsatarak, "Demek ki her şeyden memnun." gözleminde bulundu. Putin, "Tabii ki tercih Amerikan halkına aittir ve biz de o karara saygı duyacağız. Favorilere karar vermek bize düşmez, bu Amerikan halkının seçimidir." diye ekledi.

‘HAKARET Mİ ETTİ, İYİLİK Mİ YAPTI?’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Rus Devlet Başkanı'nın Harris’le ilgili sözlerine "Putin bizim seçimlerimiz hakkında konuşmaya son vermeli, nokta. Kendisi kimseyi şu veya bu yolla desteklememeli." diyerek cevap verdi.

Rus liderin açıklamalarından sonra kafa karışıklığı yaşıyor gibi gözüken Donald Trump ise şu ifadeleri kullandı: “Putin bugün çıktı ve Kamala Harris'i destekleyeceğini söyledi, onu arayıp içtenlikle teşekkür etmeli miydim bilmiyorum, Kamala'ya desteğini açıkladı ve bunu nasıl değerlendireceğimi anlamadığımı hissediyorum, bununla bana hakaret mi etti yoksa iyilik mi yaptı bilmiyorum.”

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.