1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin: NATO Asya’ya İlerliyor
Putin: NATO Asya’ya İlerliyor

Putin: NATO Asya’ya İlerliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin perşembe günü yaptığı açıklamada, NATO'nun odağını giderek Asya-Pasifik'e kaydırdığını ve bunun sadece bölgedeki tüm ülkeler için değil, Rusya için de güvenlik tehditleri yarattığını söyledi.

A+A-
Vladimir Putin perşembe günü yaptığı açıklamada, NATO'nun odağını giderek Asya-Pasifik'e kaydırdığını ve bunun sadece bölgedeki tüm ülkeler için değil, Rusya için de güvenlik tehditleri yarattığını söyledi. Rus lider, Vietnamlı mevkidaşı To Lam ile bir araya geldikten sonra basın açıklaması yaptı. Putin, tarafların "güç kullanılmaması ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi ilkelerine dayanan, seçici askeri-politik bloklara yer olmayan, güvenilir ve yeterli bir bölgesel güvenlik mimarisi inşa etmeye karşılıklı ilgi gösterdiklerini" açıkladı.

 

Putin, "Rusya ve Vietnam'ın bu konulardaki pozisyonları büyük ölçüde örtüşüyor ya da birbirine yakın" dedi.

Putin, dünya genelindeki durumun ortaklarla işbirliğinin güçlendirilmesini gerektirecek şekilde geliştiğini belirterek "özellikle Asya'da olup bitenleri de dikkate alarak önemli gördüğümüz alanlarda" olduğunun altını çizdi.

Rus lider, "Asya'da neler olduğunu görüyoruz, değil mi? Bir blok sistemi oluşturuluyor... NATO şimdiden sanki kalıcı bir ikamet yerine taşınıyormuş gibi hareket ediyor. Bu tabii ki Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere bölgedeki tüm ülkeler için bir tehdit oluşturuyor. Buna yanıt vermek zorundayız ve bunu yapacağız." ifadelerini kullandı.

Putin, Batı’nın Ukrayna'yı cezasız bir şekilde silahlandırabileceğini düşünmesi nedeniyle Rusya'nın müttefiklerine silah sağlama hakkını saklı tuttuğunu ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve diğer ülkelere uzun menzilli silahlar gönderebileceğini açıkladı.

Ukrayna'ya uzun menzilli ve diğer silahları tedarik eden Batılı ülkelerin, Kiev'in bunları nasıl kullandığından sorumlu tutulamayacaklarını söylediklerini ve bunun kendilerini çatışmanın tarafı haline getirmediğinde ısrar ettiklerini belirten Putin, bu nedenle Rusya'nın da aynı hakkı kendisinde saklı tuttuğunu sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca, Batı'nın nükleer eşiği azaltmak için düşük verimli silahlar üzerinde çalışıyor görünmesi nedeniyle Moskova'nın nükleer silahlarının kullanımına ilişkin doktrininde değişiklikler yapmayı düşündüğünü belirtti.

Bir başka soruya cevaben "İlk vuruşa ihtiyacımız yok. Çünkü geri dönüş saldırımızın herhangi bir saldırganı yok edeceği garanti."

Putin, Batı'nın Rusya'yı "stratejik bir yenilgiye" uğratmanın, ülkenin bin yıllık tarihinin sonu olacağını anlayan halkının birliği nedeniyle imkansız olduğunu anlaması gerektiğini savundu.

Rus lider, Batılı güçlerin Ukrayna'daki çatışmayı kademeli olarak tırmandırarak "ateşi yükseltmesi" konusuna değinerek, "Görünüşe göre bir noktada korkmamızı bekliyorlar. Ama aynı zamanda Rusya'yı savaş alanında stratejik bir yenilgiye uğratmak istediklerini de söylüyorlar. Bu Rusya için ne anlama geliyor? Rusya için bu, devletinin sonu anlamına geliyor. Bu, Rus devletinin bin yıllık tarihinin sonu anlamına geliyor. Bunun herkes için anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca "Eğer müzakereler Kiev rejiminin hayalini kurduğu askerlerimizin geri çekilmesine bağlanırsa, bu asla olmayacak." dedi. "Kiev rejiminin iktidarı bırakmak istemediğini” vurgulayan Rus lider, “Ukrayna anayasasına göre normal seçimler yapmak istemediği için ateşkes görüşmelerini sonsuza kadar sürüncemede bırakacaktır." "Bu da Kiev'in askerlerimizin orada kalmasında çıkarı olduğu anlamına geliyor, çünkü seçimleri yapmak istemiyorlar." açıklamasında bulundu.

Rusya'nın her zaman müzakere etmeye istekli olduğunu belirten Putin, özetlediği şartların sonsuza kadar geçerli olmayacağını kaydetti. Rusya Devlet Başkanına göre Ukrayna, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin yanı sıra Herson ve Zaporojiya Bölgelerinin "Ukrayna'ya katıldıkları [Ağustos 1991'deki] idari sınırlarıyla tanımlanan" tüm toprakları üzerindeki Rus egemenliğini tanımak zorunda. Putin geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Kiev'in ateşkes görüşmelerine başlamadan önce ordusunu bu dört bölgeden çekmesi ve Moskova'ya artık NATO'ya katılmayı planlamadığını yazılı olarak bildirmesi gerektiğini söyledi.

 

Putin, Ukrayna'nın Batılı destekçilerinin Vladimir Zelenskiy'i gerekli tüm "popüler olmayan kararları" aldıktan ve ömrünü tamamladıktan sonra iktidardan uzaklaştıracaklarını, bunun da önümüzdeki yıl olabileceğini söyledi.

Zelenskiy, görev süresi 20 Mayıs'ta resmen sona ermesine rağmen Ukrayna'da iktidarda kalmaya devam ediyor. Rusya ile yaşanan çatışmalar nedeniyle uygulanan sıkıyönetimi gerekçe göstererek devlet başkanlığı seçimine gitmemeyi tercih etti.

Putin defalarca Ukrayna anayasasının bir başkanın görev süresinin uzatılmasını öngörmediğini ve Ukrayna halkı tarafından yeni bir parlamento seçilinceye kadar seçilmiş milletvekillerinin yetkilerini korumaları gerektiğini açıkça belirttiğini vurguladı. Perşembe günü de Zelenskiy'nin "treninin kaçtığını" ve başkanlık yetkilerinin Rada başkanına devredilmesi gerektiğini ülke yasalarının açıkça belirttiğini yineledi. Putin, "Neden bahsediyoruz ki? Batı şu anda onu değiştirmek istemiyor, henüz zamanı gelmedi. Bunu daha önce de söyledim ama sanırım herkes için çok açık." ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.