Rojava’da sadece özerk yönetimi temsil eden bayrak ve semboller kullanılacak
.
Rojava Özerk Yönetimi’nin, tüm kurumlara ve siyasi partilere yalnızca özerk yönetimi temsil eden bayrak ve sembolleri kullanma talimatı verdiği bildirildi.
Bu talimatın, PKK'ye ait bayrak ve sembollerin kullanılmasını dolaylı bir şekilde yasaklanması olarak yorumlanıyor. Karar, Rojava'nın PKK'den uzaklaşması ve Suriye'nin yeni düzeninde birleşik bir Kürt cephesi oluşturulması yönündeki çağrıların ardından verildi.
Rûdaw İngilizce ’den Karwan Faidhi Dri'ye konuşan Suriye Kürt Demokratik Partisi (el-Parti) Genel Sekreteri Nasreddin İbrahim, Rojava Özerk Yönetimi’nin bayrak ve amblem kullanmaya ilişkin çıkardığı talimatlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Nasreddin İbrahim, Rojava Özerk Yönetimi’nin, “Tüm kurumlara ve siyasi partilere yalnızca Özgür Suriye bayrağı, devrim bayrağı ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bayrakları ile özerk yönetim sembollerini kullanma talimatı verdi” dedi.
İbrahim, talimata PKK'nin adının veya PKK'ye ait bayrak ve sembollerin kullanımına ilişkin bir açıklama yapılmadığını belirterek, "Rojava'nın bölgesel çatışmalar veya Kürt anlaşmazlıkları için açık bir arenaya dönüştürülmesinden kaçınılması akıllıca olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
İbrahim, ilgili talimatın 16 Aralık tarihinde çıkarıldığını, ancak şu ana kadar kamuoyuna ilan edilmediğini bildirdi.
El-Parti, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) liderlik ettiği 24 partiyi bünyesinde bulunduran Kürt Ulusal Birlik Partileri’nin (PYNK) üyesinden birisi.
Diğer taraftan Rûdaw İngilizce masasının yaptığı araştırmaya göre, son dönemdeki kamu etkinlikleri ve toplantılarda yalnızca Suriye’nin yeni bayrağı ile DSG ve Rojava Özerk Yönetimi’nin bayrakları ve sembollerinin kullanıldığı gözlemlendi.
Bu konuda Rûdaw İngilizce’ye konuşan Rojava Araştırma Merkezi’nden Samantha Teal, “Şu anda PKK bayraklarına yönelik genel bir yasaktan haberdar olmadığını” belirtti.
Samantha Teal, "Son kamu etkinliklerinde yalnızca DSG, ona bağlı kuruluşlar, Suriye’nin yeni bayrağı ve Kongra Star bayraklarının sergilendi" diye konuştu.
Samantha Teal, “DSG, PKK ile örgütsel bağlara sahip olduğu yönünde suçlamalarla karşı karşıya, bu Mazlum Abdi’nin defalarca reddettiği bir iddia. Bu hassas dönemde bu suçlamaları körüklememek adına Özerk Yönetimi’nin, kamu etkinliklerinde PKK bayraklarının dalgalanmasına izin vermemeye özen gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Araştırmacı ve gözlemci olan Samantha Teal, PKK’ye sempati duyan Rojava’daki bazı ailelerin kamu etkinlikleri dışında PKK bayrağını dalgalandırdıklarını vurguladı.
Türkiye, PKK'nin Rojava'daki varlığını ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu gerekçe göstererek, PYD’nin silahlı kanadı DSG’nin belkemiğini oluşturan YPG’yi “PKK’nin Suriye kolu” olarak nitelendiriyor ve “terör örgütü” olarak görüyor.
Ancak, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve PKK’nin üst düzey yöneticileri, aralarındaki bağları reddetse de IŞİD’e karşı savaşın ilk yıllarında koordinasyon sağlandığını doğruladı.
Türkiye, Suriye’deki Kürt güçlerine karşı birçok askeri operasyon gerçekleştirdi ve mevcut saldırılarını daha da yoğunlaştırma tehdidinde bulunuyor.
Washington, mevcut çatışmayı sonlandırmak ve DSG kontrolündeki Kobani’ye yönelik olası bir Türkiye harekatını engellemek amacıyla DSG ve Türkiye arasında arabuluculuk yapıyor.
IŞİD’e karşı Kürt direnişinin bir sembolü olarak görülen Kobani'de, son günlerde şehirde birkaç ABD askeri konvoyu görüldü.
Rûdaw İngilizce masası, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, Washington’un Rojava Özerk Yönetimi’ne bayraklara ilişkin talimat konusunda tavsiye verip vermediğini sordu.
Bu konuda yorum yapmaktan kaçınan Bakanlık sözcüsü, “PKK’yi terör örgütü” olarak gördüklerini ve DSG’nin IŞİD’e karşı mücadelede yerel bir ortak olarak kalmaya devam ettiğini vurguladı.
Bakanlık sözcüsü, “Suriye'deki ortak çıkarlarımız konusunda Türkiye ile etkileşimlerimizi sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
Diğer taraftan, PKK’nin üst düzey yöneticisi olan Murat Karayılan, 16 Aralık'ta Rojava'da PKK mensuplarının varlığını reddederek, 2014'te geçici olarak Rojava’ya girdiklerini ve IŞİD'i yendikten sonra ayrıldıklarını bildirmişti.
Karayılan, Öcalan’ın portrelerinin yaygın kullanılmasının Suriye Kürtlerinin PKK üyesi olduğu anlamına gelmediğini, bunun yerine Öcalan’ın “felsefesinin takipçileri” olduklarını ifade etmişti.
“İyi bir karar”
Rojava'daki muhalif partilerin koalisyonu olan Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Rojava Özerk Yönetimi ve DSG'yi PKK'den ve onun sembollerinden ve bayraklarından uzaklaşmaya defalarca çağrıda bulundu.
ENKS Başkanı Süleyman Oso, sadece Özerk Yönetim, DSG ve Suriye bayraklarının kullanılması yönündeki talimatın iyi bir adım olacağını söyledi.
Rûdaw İngilizce’ye konuşan Süleyman Oso, “Böyle bir kararın alınması harika olurdu” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.