Rusya, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatını durdurdu
Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan önce 5 yıllık süreyle imzalanan Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz tedariki anlaşması, 1 Ocak itibarıyla sona erdi. Rus enerji şirketi Gazprom, sevkiyatın durdurulduğunu açıkladı.
Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı gaz sevkiyatı 2025 yılının ilk gününde sona erdi. Böylelikle iki ülke arasında 2019 yılında imzalanan ve Moskova'nın Avrupa'ya Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) ihracatının Ukrayna'dan transit geçmesine izin veren beş yıllık anlaşmanın sonuna gelindi.
Gazprom'un Ukrayna'nın söz konusu anlaşmayı uzatmayı reddettiğine dikkat çektiği açıklamasında, "Gazprom, Ukrayna üzerinden doğal gaz tedarik etme fırsatından mahrum bırakılmıştır. Ukrayna üzerinden Rus doğal gazı sevkiyatı gerçekleştirilmiyor." ifadelerine yer verildi.
ANLAŞMANIN GETİRİSİ
Oldukça kazançlı olan anlaşma, Kremlin'e gelir, Kiev'e ise transit geçiş ücreti olarak milyarlar kazandırıyordu. Ukrayna'nın söz konusu sözleşme sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar dolar, Gazprom'un ise yılda 3 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği tahmin ediliyor.
Ukrayna yönetiminin 2023 sonu için yayımladığı verilere göre, boru hatları ile ülke üzerinden Avrupa'ya taşınan Rus gazı miktarı 2023'te, 2022'ye kıyasla yaklaşık yüzde 28 azalarak 15 milyar metreküpe gerilemişti.
ZELENSKİ'NİN AÇIKLAMASI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, anlaşmayı yenilemeyi düşünmediğini açıklamıştı. Zelenskiy, kararının Avrupa'nın Rusya'dan uzaklaşması ve Kremlin'in Ukrayna'nın kanı üzerinden “ek milyarlar kazanmasına” izin vermemek için önemli olduğunu vurgulamıştı.
TEK SEÇENEK TÜRKİYE
Rus gazını Avrupa'ya taşıyan ana boru hatları Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa da atıl duruma düşerken tek güzergah olarak Türkiye ön plana çıkıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.