1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Savaş, siyonist teroristlerin ekonomisini vurmaya devam ediyor
Savaş, siyonist teroristlerin ekonomisini vurmaya devam ediyor

Savaş, siyonist teroristlerin ekonomisini vurmaya devam ediyor

İşgal yönetimi Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası işgalcilerin 2024 yılı için tahmin edilen yıllık GSYH büyüme oranını sırasıyla %1,1 ve %0,5'e düşürdü.

A+A-

El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Siyonist işgalciler, Gazze ve Lübnan'daki uzun süreli savaşın işgal ekonomisi üzerinde tahmin edilenden daha ağır bir yük oluşturmaya devam etmesi nedeniyle ikinci çeyrek büyümesini düşürdü.

Merkezi İstatistik Bürosu'nun bugün yayınlanan üçüncü ve son değerlendirmesine göre, gayri safi yurtiçi hasıla Haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak yıllık %0,3 oranında arttı. Ağustos ve geçen ay açıklanan önceki iki tahmin sırasıyla %1,2 ve %0,7'lik büyüme oranlarına işaret ediyordu.

Bu miktarın, daha önceki tahmindeki %8,2'ye kıyasla ikinci çeyrek için %5,3 artış gösteren kamu tüketimindeki değişim nedeniyle büyük ölçüde azaltıldığı bildirildi.

İşgal yönetiminin Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası kısa bir süre önce işgal yönetiminin 2024 yılı için tahmin edilen yıllık GSYH büyüme oranını sırasıyla %1,1 ve %0,5'e düşürdü.

S&P Global Ratings, yakın zamanda yaptığı bir açıklamaya göre, büyüme oranının %0 olacağını öngörüyor ve İsrail'in kredi notunu bir kademe düşürerek A'ya indirdi.

Elmas ve yeni kurulan işletmeler hariç, üst üste üçüncü çeyrekte de düşen ihracatın gerilemeye önemli ölçüde katkıda bulunduğu kaydedildi. Sabit varlık yatırımlarının durduğu ve şimdi başlangıçta öngörülenden biraz daha düşük olacağının tahmin edildiği belirtildi.

İnşaat sektöründeki gerilemenin de sabit yatırımlardaki düşüşte ciddi şekilde rol oynadığı bildirildi. İnşaat sektörünün, savaşın başlamasından bu yana işgal altındaki topraklara girmeleri engellenen Batı Şeria'dan gelen Filistinli işçilere bağlı olduğu ifade edildi.

İşgal ekonomi gazetesi Globes iki gün önceki haberinde, işgal yönetiminin mali açığı Mart 2023'te sıfıra ulaştıktan sonra üst üste on sekizinci ayda da artış gösterdiğini bildirmişti. işgal yönetiminin Maliye Bakanlığı Genel Muhasebecisi Yali Rothenberg'in bildirdiğine göre, bu yılın Eylül ayı sonuna kadar olan on iki aylık dönemdeki açık GSYH'nin %8,5'i ya da 165,8 milyar NIS oldu.

Siyonist işgalcilerin Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla, devam eden savaşın “İsrail tarihindeki en uzun ve en pahalı savaş” olduğunu ve doğrudan maliyetinin şu ana kadar yaklaşık 250 milyar şekel (66,6 milyar dolar) olduğunu kabul etmişti.

Ayrıca, bu rakamın artmasının muhtemel olduğunu vurgulayarak, “Hepimiz bu savaşı finanse etme ihtiyacı hissedeceğiz ve bu bizim için kolay olmayacak” demişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.