4 ton kokain kaç para ediyor, biliyor musunuz?

Eser Karakaş

Kokainin gram fiyatı ülkeden ülkeye değişiyor ama en mütevazi fiyatı alırsak bir gram kokain ortalama yüz avro ediyor. İlkokul aritmetik bilginiz fena değilse gramı yüz avrodan bir kilogram kokain yüz bin (100.000) avro ediyor, kilosu yüz bin avrodan da dört ton (4.000kg) kokain dört yüz milyon avro (400.000.000) ediyor. Yukarıda ortalama ve mütevazi bir yüz avroluk gram fiyatı aldım, internette açık bilgi, Fransa’da 70 avro gramı kokainin ama İngiltere’de de 210 avro bir gram kokain.

Dün basında uyuşturucu ve bize yönelik çok ilginç bir haber daha çıktı, “daha” diyorum çünkü uyuşturucu meselesine ilgi duyanlar için bu konu maalesef artık çok tipik bir “vaka-ı adiye” hale gelmiş bulunuyor.

5 Ekim Cumartesi 2024 tarihli T24’de çıkan (başka bir, iki gazetede daha vardı) haberi* virgülüne dahi dokunmadan yazının sonunda siz okurlara sunuyorum.

Bu küresel uyuşturucu trafiği ve ülkemiz Türkiye’nin bu trafikteki çok can sıkıcı rolü kanımca ülkemizin en temel sorunu, bu sorun radikal bir biçimde aşılmadan başka meselelerin çözümü olanaksız, uyuşturucu işi ülkeyi, bürokrasiyi, hatta çok daha geniş kesimleri çok fena kirletiyor.

Sorun çok boyutlu ve çok önemli ama konuya yönelik her katmanda ilginç bir ilgisizlik, mesafe koyma refleksi var.

Fransa ve İspanya gümrük polisi tam dört (4) ton kokain ele geçirdi Türkiye’den kalkan bir gemide (Ras), böyle büyük bir miktar ele geçirildiği zaman haber olmuyor değil basında ama ASLA fikr-i takibi yapılmıyor, haber detaylandırılmıyor, takibi yapılmıyor. Örneğin Ras isimli geminin Türkiye’nin hangi limanından kalktığı bilinmiyor, en azından haberlerde yok.

GEMİNİN TÜRKİYE’NİN HANGİ LİMANINDAN KALKTIĞI BİLİNMİYOR

Meseleye dünkü olaydan, sadece küçük bir örnek, hareketle yaklaşalım.

İlk dikkatimi çeken konu basının bu uyuşturucu konusuna adeta ilgisizliği, dün Fransa ve İspanya gümrük polisi tam dört (4) ton kokain ele geçirdi Türkiye’den kalkan bir gemide (Ras), böyle büyük bir miktar ele geçirildiği zaman haber olmuyor değil basında ama ASLA fikr-i takibi yapılmıyor, haber detaylandırılmıyor, takibi yapılmıyor, arşivlerde diğer uyuşturucu haberleri gibi havada asılı kalıyor.

Örneğin Ras isimli geminin Türkiye’nin hangi limanından kalktığı bilinmiyor, en azından haberlerde yok, dört ton kokain başka bir marşandiz içinde saklı ise o sözde yasal marşandizin kimin tarafından kime gönderildiği, geminin sahibinin kim olduğu yazılmıyor, sadece mürettebatı ve mal Türkiye’de yakalanmış ise polis köpeklerinin isimlerini öğrenebiliyoruz, bir ara bu polis köpeklerinin isimleri ezberlemiştik, birileri adeta “bu kadarı size yeter de artar bile” diye düşünüyor herhalde.

Bugün (Pazar) basına bakıyorum, bu çok önemli, en önemli haberin (bana mı öyle geliyor yoksa?) arkası yok basında, sadece Yeni Arayış’da CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Emniyet’in uyuşturucu raporunu gündeme getirmesi var, dünkü habere değinilmemiş ama bunu dahi son derece değerli buluyorum, Gamze Hanıma bir vatandaş olarak teşekkür de ediyorum.

Ekranlarda da, muhalif kanallar dahil, bu habere rastlamadım ama gözümden kaçmış olması muhtemel.

Siyasetçiler de meseleye karşı çok mesafeli duruyorlar, ancak devletin (EGM narkotik) bize sunduğu verilerle yetiniyoruz, daha üzerinden çok zaman geçmedi, Kolombiya’dan bize gönderilmek üzere gemiye yüklenen beş ton kokainin kime gönderildiğinin bile üzerine gitmedi muhalif (?) partiler, Kolombiya’da bir büyükelçiliğimiz var, nedense bu büyükelçilik o ülkenin narkotik polisi ile temasa geçip bu beş ton kokainin kime, hangi adrese gönderildiğini bir türlü öğrenemedi, daha da korkuncu ise belki öğrendi de biz öğrenemedik sadece.

CHP Kolombiya’ya bir milletvekili ekibi gönderip bizim büyükelçilik ile birlikte bu işin detaylarını ortaya çıkarsa idi, kurultaylarda saçma sapan tartışmalarından çok daha sıkı bir muhalefet yapmış olurdu kanısındayım.

Gelelim üç gün önce yakalanan dört ton kokain meselesine.

Hiç hesapladınız mı, dört ton kokain kaç para, kaç avro ediyor?

Kokainin gram fiyatı ülkeden ülkeye değişiyor ama en mütevazi fiyatı alırsak bir gram kokain ortalama yüz avro ediyor.

İlkokul aritmetik bilginiz fena değilse gramı yüz avrodan bir kilogram kokain yüz bin (100.000) avro ediyor, kilosu yüz bin avrodan da dört ton (4.000kg) kokain dört yüz milyon avro (400.000.000) ediyor.

Yukarıda ortalama ve mütevazi bir yüz avroluk gram fiyatı aldım, internette açık bilgi, Fransa’da 70 avro gramı kokainin ama İngiltere’de de 210 avro bir gram kokain.

Bakalım bu kez bu menfur Ras gemisinin hangi limandan kalktığını, bu malı kimin yüklediğini, gemi durdurulmasa malın kime teslim edileceğini öğrenebilecek miyiz? Çetelerle mücadeleyi öne çıkardığı söylenen İçişleri Bakanımız bakalım bu konunun detaylarına ne kadar vakıf olacak ve ne kadarını bizlerle paylaşacak.

BU MALI KİMİN YÜKLEDİĞİNİ ÖĞRENEBİLECEK MİYİZ?

Bu Ras gemisi Cebelitarık’ı geçip bu malı İngiltere’ye sokabilse yakalanan kokainin değeri bir milyar avroya yaklaşıyor, düşünebiliyor musunuz işin büyüklüğünü.

Bakalım bu kez bu menfur Ras gemisinin hangi limandan kalktığını, bu malı kimin yüklediğini, gemi durdurulmasa malın kime teslim edileceğini öğrenebilecek miyiz?

Çetelerle mücadeleyi öne çıkardığı söylenen İçişleri Bakanımız bakalım bu konunun detaylarına ne kadar vakıf olacak ve ne kadarını bizlerle paylaşacak.

Okulların önlerinde torbacıların ayaklarını, bacaklarını kırın diyen İçişleri eski bakanı Süleyman Soylu’dan bu uyuşturucu işinin detaylarını hiç öğrenememiştik zaten.

Geçenlerde Fransa’da “Courrier International’ın” “L’Atlas des drogues” (Uyuşturucu atlası) isimli bir dosyası yayınlandı, hemen edindim, Türkiye’mizden de Mersin limanı işaretlenmiş Avrupa’ya uyuşturucu giriş-çıkış kapısı olarak, çok can sıkıcı, çok üzücü bir detay.

CHP’nin ateş gibi Mersin milletvekilleri var, mesela Ali Mahir Başarır; bu milletvekilleri şu Mersin limanı dedikodularının tüm detaylarını bir araştırsa ve biz seçmenlerle paylaşsa, bir araştırma konusu olarak TBMM’ye getirseler gerçekten büyük bir kamu hizmeti yapmış olurlar.

Dört yüz milyon avro da sıkı para, acaba nelere kadir bir yerlerde?

Basından ricam bu dünkü dört ton kokain konusunun fikr-i takibini yapması.

Lütfen.

--- 

*“İspanyol makamları, Kanarya Adaları açıklarında bir kargo gemisinde 4 ton kokain ele geçirdiğini ve 10 kişilik mürettebatın gözaltına alındığını açıkladı. Kargo gemisinin Türkiye'den Batı Afrika'ya mal yüklemeden veya boşaltmadan yolculuk yaptığı için dikkat çektiği öğrenildi.  Polis ve İspanya vergi dairesi tarafından yapılan ortak açıklamada, 70 metre uzunluğundaki “Ras” adlı geminin Tanzanya bayrağı altında seyrettiği ve kuzeybatı Afrika'daki Atlantik takımadalarının en doğusundaki ada olan Lanzarote'den 130 deniz mili açıkta durdurulduğu belirtildi. Aralarında 5 Türk, 2 Azeri ve bir Hollandalının bulunduğu mürettebatın tamamı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Türk kaptan da bulunuyor.  Açıklamada, kargo gemisinin Türkiye'den Batı Afrika'ya mal yüklemeden veya boşaltmadan dikkat çeken bir yolculuk yaptığı ve ardından “düzensiz manevralar” yaptıktan sonra rotasını İber Yarımadası'na çevirdiği için dikkat çektiği belirtildi. Gemi, İspanyol polisi tarafından koordine edilen bir operasyonla, 6 Avrupa Birliği ülkesi ve Britanya'nın dahil olduğu bir girişim olan Lizbon merkezli Denizcilik Analiz ve Operasyon Merkezi-Narkotik tarafından izlendi. Gemi, bölgede devriye gezen İspanya ve Fransa'ya ait gümrük gemileri tarafından durduruldu.”