Avrupa Birliği, Kosova, Kolombiya, Fas, Tunus, Mısır, Bangladeş ve Hindistan’ı “güvenli ülke” listesine aldı. Kararla birlikte bu ülkelerden gelen sığınmacıların başvuruları hızlandırılacak ve geri gönderme işlemleri kolaylaştırılacak.
Avrupa Birliği (AB), 16 Nisan Çarşamba günü aldığı kararla yedi ülkeyi daha göçmenlerin geri gönderilmesi açısından “güvenli” ülke ilan etti.
AB yetkilileri, bu ülkelerden gelen sığınmacıların iltica başvurularının artık daha hızlı bir şekilde işleme alınacağını ve geri gönderme sürecinin kolaylaştırılacağını açıkladı.
Güvenli ülke listesine eklenen ülkeler Kosova, Kolombiya, Fas, Tunus, Mısır, Bangladeş ve Hindistan olarak sıralandı. Bu gelişme, iltica başvuru sürecinin önemli ölçüde değişeceği anlamına geliyor. Zira bu ülkelerden gelen başvuruların artık daha düşük oranda kabul edilmesi bekleniyor.
AB’nin Göçten Sorumlu Komiseri Magnus Brunner, kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Birçok üye devlet, ciddi bir iltica başvurusu yüküyle karşı karşıya. Bu nedenle, başvuru süreçlerini hızlandıracak adımlar büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Brunner, alınan kararın her başvurunun bireysel olarak değerlendirileceği garantisini de taşıdığını belirtti.
Karar, 2024 yılında başta Polonya olmak üzere bazı AB ülkelerinin göç politikalarının yeniden şekillendirilmesi ve sınır dışı süreçlerinin kolaylaştırılması yönündeki taleplerinin ardından geldi. Sağ ve aşırı sağ partilerin göç karşıtı baskısı, bu süreci hızlandıran etkenlerden biri olarak öne çıkıyor.
AB yetkilileri, söz konusu ülkelerin “güvenli” ilan edilmesinin AB Dışişleri Birimi’nin raporları, bölgedeki AB personelinin gözlemleri, sivil toplum kuruluşlarının değerlendirmeleri ve medya kaynaklarına dayandırıldığını ifade etti. Yetkililer ayrıca bu listenin sabit olmadığını, düzenli olarak güncelleneceğini de vurguladı.
Öte yandan, Yunanistan hükümeti Türkiye’yi de “güvenli üçüncü ülke” olarak listeye eklemek istiyor. Daha önce bu yönde çıkarılan yasa, Avrupa Adalet Divanı tarafından iptal edilmişti. Atina yönetimi şimdi bu kararı yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor.
Öte yandan Yunanistan, komşusu Türkiye’yi “güvenli üçüncü ülke” olarak tanımlayan bir yasayı yürürlüğe koymaya çalışmış, ancak bu yasa mahkeme tarafından iptal edilmişti. Atina hükümeti şimdi bu yasayı yeniden uygulamaya koymayı hedefliyor.