ABD'li bağımsız senatör Sanders, yazılı bir açıklama yaparak katil İsrail'e silah satışının durdurulması yönünde yeni bir adım attı.
Sanders, Senato'daki üyelere gönderdiği açıklamasında, haftaya bu yönde bir tasarı sunacağını ve İsrail'e silah satışını durdurmanın tek yolunun bu olduğunu belirtti.
Siyonist İsrail'in Gazze'de 41 binden fazla insanın ölümüne neden olan saldırılarında Amerikan yapımı silahların yoğun şekilde kullanıldığını vurgulayan Sanders, ABD'nin kısa süre önce İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini hatırlattı.
Sanders, "ABD (Gazze'deki) bu insani felaketin suç ortağı olamaz." ifadesini kullandı.
Masum sivillerin öldürülmesinde ABD silahlarının kullanılmasının 1961 tarihli Yabancı Destek Yasasına ve Silah İhracat Kontrol Yasasına aykırı olduğunu belirten Sanders, "Üzüntüyle görüyoruz ki yasadışı bir şekilde ABD'nin sağladığı askeri ekipmanlar, Gazze'deki katliamların çoğunda kullanılmaktadır. Bu felaket savaşa daha fazla saldırı silahı göndermek ABD hukukuna ve uluslararası hukuka aykırıdır." değerlendirmesini yaptı."
Sanders, bu silahlarla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ödüllendirildiğini kaydetti.
Katil İsrail'e gönderilen askeri yardımlar ya da askeri satışlarla ilgili Kongre'de çoğunluk İsrail lehinde olduğundan dolayı Sanders'ın sunacağı tasarının kabul edilmesinin düşük bir olasılık olduğu ancak İsrail'e silah gönderilmesinin durdurulması yönünde somut ve önemli bir adım olduğu belirtiliyor.
Ayrıca ABD'li bağımsız senatör Bernie Sanders, sosyal medya platformu X'te yayımladığı bir konuşmasında İsrail'i hedef aldı.
Sanders, sosyal medya platformu X'te yayımladığı konuşmasında "Amerika, İsrail'e para vermenin hata olduğunu gördü" dedi.
Sanders'ın mesajı şu şekilde:
"CBS tarafından yapılan bir ankete göre Amerikalıların %61'i İsrail'e silah ve malzeme gönderilmesine karşı çıkmaktadır. Amerikan halkı, modern tarihin en kötü insani felaketlerinden birini yaratan aşırı sağcı bir hükümete para vermenin yanlış olduğunun farkına vardı."
Katil İsrail'e koşulsuz destek vermekle eleştirilen ABD yönetimi, ağustos ortasında yaptığı duyuruyla, bu ülkeye 5 ayrı pakette toplam 20 milyar dolarlık silah satışına onay vermişti.