Hamas'ın kuruluşundan beri işgalci katiller tarafından bu güne kadar gerçekleştirdiği hain suikastlarda birçok Hamas lideri ve komutanı şehit edildi.
Dünden Bugüne Hamas'ın Şehit Liderleri
Siyonist işgalciler, Hamas siyasi bürosu başkanı Yahya Sinvar'ın güney Gazze Şeridi'nde şehit edildiğini açıkladı. Yahya Sinvar'ın şehadeti Hamas tarafından da doğrulandı.
İşte Hamas'ın şehit edilen en önde gelen lider ve komutanları
Yahya Ayyaş
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın liderlerinden Yahya Ayyaş, 5 Ocak 1996'da Gazze'de cep telefonu patlaması sonucu şehit edildi. İsrail İç Güvenlik Teşkilatı (Şin Bet), "Mühendis" olarak bilinen Ayyaş'ın şehit edilmesine karışmakla suçlandı.
Salah Şehade
Hamas'ın askeri kanadının kurucusu Salah Şehade, İsrail'in 22 Temmuz 2002 tarihinde Gazze'de bir binaya düzenlediği hava saldırısında şehit edildi. Saldırı Şehade’nin eşi, kızı ve sekiz çocuğunun da aralarında bulunduğu 15 sivilin şehadetine neden oldu.
İsmail Ebu Şanab
Hareketin kurucularından ve en önde gelen siyasi liderlerinden biri olan İsmail Ebu Şanab, 22 Ağustos 2003 tarihinde İsrail'in arabasına düzenlediği füze saldırısında şehit edildi.
Ahmed Yasin
Hamas'ın kurucusu Ahmed Yasin, 22 Mart 2004 günü şafak vakti, Gazze'de camiden ayrıldıktan kısa bir süre sonra şeyhi hedef alan İsrail helikopteri tarafından düzenlenen saldırıda şehit oldu.
Abdulaziz Rantisi ve İzzedin Şeyh Halil
Bir aydan kısa bir süre sonra, Şeyh Yasin liderliğindeki hareketin halefi Abdülaziz Rantisi de bir İsrail saldırısında aynı kaderi paylaştı. Aynı yılın Eylül ayında hareketin yetkilisi İzzedin Şeyh Halil, arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu şehit oldu.
Hareketin en önemli siyasi ve askeri liderlerinden biri olan Nizar Reyyan, 1 Ocak 2009'da İsrail askeri operasyonu sırasında düzenlenen saldırıda öldü; bu operasyonda dört eşi ve 12 çocuğundan 10'u da şehit oldu.
On beş yıl sonra, başka bir saldırı, Hamas'ın parlamento seçimlerindeki zaferinden sonra İçişleri Bakanı olarak görev yapan, hareketin en önde gelen liderlerinden biri olan Said Siam'ın şehadetine yol açtı.
Mahmud El Mebhuh
Hareketin askeri yetkililerinden Mahmud el-Mebhuh, 20 Ocak 2010'da Dubai'de bir otel odasında şehid edilmiş olarak bulundu. Hareket ve emirlik polisi, siyonist ajanları sahte yabancı pasaportlar kullanarak operasyonun arkasında olmakla suçladı.
Ahmed el Caberi
İşgalci teröristler, Gazze Şeridi'ndeki silahlı gruplara karşı Bulut Sütunu Operasyonu'nu 14 Kasım 2012 tarihinde Kassam Tugayları komutan yardımcısı Ahmed el-Caberi'nin arabasını hedef alan bir füze saldırısı sonucu şehid edilmesiyle başlattı.
Refah'ta üç lider
İşgalcilerin 21 Ağustos 2014'te Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği hava saldırısı, El Kassam Tugayları'nın üç askeri komutanının şehit edilmesine yol açtı: Muhammed Ebu Şamala, Raid El-Attar ve Muhammed Berhum.
Salih el-Aruri
Gazze Şeridi'nde Ekim 2023 Savaşı'nın başlamasından aylar sonra, hareketin siyasi büro başkan yardımcısı Salih el-Aruri ve bazı arkadaşları, 2 Ocak 2024'te Beyrut'un güney banliyösündeki bir binayı hedef alan ve işgalci teröristlere atfedilen bir hava saldırısında şehid edildi.
İsmail Heniyye
Hamas siyasi bürosu başkanı İsmail Heniyye, 31 Temmuz'da yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere gittiği kuzey Tahran'daki konutunda suikasta uğradı ve şehid oldu.
İran, Hamas ve Lübnan Hizbullahı operasyonun arkasında siyonist teröristleri suçlarken, terör devleti konu hakkında yorum yapmadı. İran Devrim Muhafızları, Heniyye'nin bir binadaki dairesini hedef alan kısa menzilli füze mermisiyle şehit edildiğini doğruladı. Hamas, 6 Ağustos'ta Yahya Sinvar'ın Haniyye'nin halefi olarak seçildiğini duyurdu.
Yahya Sinvar
işgalci katillerin ordusu, 17 Ekim 2024’te, Siyonistlerin 7 Ekim 2023 Aksa Tufanının ana planlayıcılarından biri olmakla suçladığı Sinvar'ı şehit ettiğini duyurdu. Ordu, Sinvar'ın çarşamba günü güney Gazze Şeridi'nde düzenlenen askeri operasyonda kazara şehit edildiğini açıkladı.
Gazze'nin kaderinin çizilmesinde rol oynayan isimlerden biri de Yahya Sinvar'dı. Sinvar, Hamas'ın Gazze yönetiminin başındaydı. İsmail Haniye'nin İran'da şehid edilmesinin ardından tüm Hamas yönetiminin liderliğini üstlenmişti.
23 yıl işgal altındanki Filistin'de hapis yatan Sinvar, işgalcileri en iyi tanıyan kişi olarak niteleniyordu. İşgal altındaki Filistinde hapiste yatmanın ne demek olduğunu iyi bildiği için 7 Ekim 2023 operasyonuna onay verdiği söyleniyordu.
Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar, Filistin sokaklarında çok popüler bir isimdi. Özellikle doğup, büyüdüğü ve lideri olduğu Gazze'de. Onu tanıyanlar, kolay hakimiyet kuran, çabuk sinirlenen, az konuşan karizmatik biri olarak tanımlıyordu.
"Ebu İbrahim" lakabı olan Sinvar, 1962'de Gazze'nin güneyinde, Han Yunus mülteci kampında doğdu. İleride sorumlusu olacağı Han Yunus'ta büyüdü.
1987'de "İslami Direniş Hareketi" Hamas kurulduğunda örgüte katıldı. Hamas silahlı kanadı "Kassam Tugayları"nın kuruluşunda görev aldı.
Örgüt içine sızan ajanları saf dışı bırakmak için kurulan iç güvenlik teşkilatından sorumluydu.
1989'da, Birinci İntifada'nın en yoğun günlerinde işgalcilere esir düştü. O günlerde Hamas, Gazze'de ortaya çıkmış küçük bir İslami mücadele grubuydu.
Sinvar, işgalcilerin iç istihbarat örgütü Şin Bet tarafından sorgulandı, gizli bir askeri mahkemede yargılandı. 12 siyonistin ölümünden sorumlu tutulan Sinvar, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Sinvar, işgal altındaki Filistinde hapis yatarken örgüt hiyerarşisi içinde etkili bir görev üstlendi. İşgalcilerin hapishanelerindeki Filistinli mahkumların lideri haline geldi.
İşgalcilerin istihbaratının değerlendirmesine göre acımasız, otoriter ve etkiliydi. Kitleleri peşinden sürükleme yeteneğine sahipti.
Yahya Sinvar, 23 yıl hapis yattığı siyonistlerin cezaevinde İbranice öğrendi. Vladimir Jabotinski, Menahem Begin, İzak Rabin gibi işgalci teröristlerin önde gelen isimlerinin kitaplarını okudu. Sinvar'ı sorgulayan Miça Kobi onun için "bizi tepeden tırnağı öğrendi" diyecekti.
2011'de işgalciler, Hamas'ın 5 yıl önce kaçırdığı er Gilad Şalid'e karşılık bin Filistinli mahkumu serbest bıraktı.
Yahya Sinvar da serbest bırakılanlar arasındaydı. 2017'de İsmail Haniye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki lideri seçildi.
Onun liderliğinde Hamas'ın eylemlerinde değişiklikler görüldü. Sınır protestoları, yangın çıkaran balonlar, roket atışları onun döneminde başladı.
Mısır, Katar ve BM üzerinden işgalcilerle dolaylı müzakereler de yürütüyordu.
Bu müzakeler sonucunda işgalcilerden bazı tavizler koparmayı başardı.
Katar'dan daha fazla destek, Filistinlilere İsrail'den binlerce çalışma izni sağladı.
İşgalci teröristlere göre Hamas'ın 7 Ekim'de işgalcilere yaptğı baskının tek başına en büyük sorumlusu Yahya Sinvar.
Bu nedenle işgalciler, Sinvar'ın ortadan kaldırılmasını, Gazze'ye başlattığı saldırının birinci hedefi olarak belirledi. Yahya Sinvar, 7 Ekim'den önce de işgalcilerin arananlar listesinin başında yer alıyordu.
Hamas'ın 7 Ekim'de Aksa Tufanı operasyonunda Sinvar'ı sorumlu tutan Katz, Sinvar'ın şehadetinin "İsrail'in askeri başarısı ve İran'a karşı zafer olduğunu" ileri sürdü.