G7 dışişleri bakanlarından Ortadoğu'da gerilimin önlenmesi çağrısı

G7 dışişleri bakanları dün (Pazar) Orta Doğu'daki mevcut krize müdahil olan tüm taraflara, çatışmayı daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmaları çağrısında bulundu.

Dünyanın önde gelen ekonomilerinden oluşan Yedili Grup (G7) dışişleri bakanları dün (Pazar) Orta Doğu'daki mevcut krize müdahil olan tüm taraflara, çatışmayı daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmaları çağrısında bulundu.

İtalya dönem başkanlığından yapılan G7 açıklamasında, "İlgili tarafları diyalog ve ılımlılık yolunu engelleyecek ya da yeni bir gerilimi teşvik edecek her türlü eylemden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin açıklamasına göre son gelişmeleri bir video konferans aracılığıyla ele alan bakanlar, "mevcut durumu Lübnan'dan başlayarak bölgesel bir krize dönüştürme tehdidinde bulunan son olaylardan duydukları ciddi endişeyi" dile getirdiler.

Olağanüstü G7 toplantısı, krizin son dönemde tırmanmasının ardından gerçekleşti.

Lübnanlı üst düzey Hizbullah askeri komutanı Fuad Şükrü'nün Beyrut'ta ve Filistinli Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından gerilim daha da arttı.

İran, Hamas ve Hizbullah cinayetlerden İsrail'i sorumlu tuttu ve misilleme tehdidinde bulundu. İsrail, Şükür'ün öldürülmesinin sorumluluğunu kabul etti ve bunun Golan'da 12 çocuk ve gencin öldürüldüğü bir saldırıya misilleme olduğunu belirtti, ancak Haniye’nin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlenmedi.

O zamandan beri, İsrail ile Lübnan arasındaki sınır ötesi ateş ve karşılıklı füze atışı ve buna yönelik çabalar arttı.

nerinaazad

Dünya Haberleri

BM Güvenlik Konseyi Lübnan'daki gelişmeler için acil toplanacak
Guterres’ten Uluslararası Topluma İsrail’e Daha Fazla Baskı Çağrısı
Siyonist Rejimin Katliamında 349. Gün; Gece Boyu Sivilleri Bombaladı
Hamas’tan Lübnan'daki Patlamaların Ardından Açıklama
Lübnan Meclis Başkanı: Dünya, İsrail'in Terörünü Durdursun