‘Gazze’de gördüklerim bana holokostu hatırlatıyor’

Almanya’nın İsrail’in Gazze’deki soykırımını görmezden geldiğini söyleyen Goldin, “Ben Nazi Holokostu’nu bilerek büyüdüm. Gazze’de gördüklerim bana büyükannem ve büyükbabamın kaçtığı kıyımı hatırlatıyor. Almanya bunu duymaktan mı korkuyorsun?” diye sordu.

Filistin halkına desteği ile tanınan Yahudi asıllı ABD’li fotoğraf sanatçısı Nan Goldin, Berlin’deki sergi açılışında Almanya’nın İsrail’e desteğini eleştirdi. Goldin, Neu Nationalgalerie’de yer alan ‘Tihis xill not end well’ (Bunun sonu iyi bitmeyecek) adlı sergisinin açılışında yaptığı konuşmada Almanya’nın, İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki soykırımını görmezden geldiğini belirtti. Videosu sosyal medyada yayınlanan açılış konuşmasında Goldin, ilk olarak son bir yıldır İsrail’e yönelik eleştirilerde karşı argüman olarak kullanılan antisemitizm kavramına değindi.

“Antisemitizm kelimesi silah olarak kullanıldı” diyen Goldin, “Anlamını yitirdi. İsrail’e yönelik tüm eleştirileri antisemitik olarak ilan etmek, Yahudilere yönelik şiddetli nefreti tanımlamayı ve durdurmayı zorlaştırıyor” dedi. Goldin, öte yandan İslamofobideki artışın da Alman devleti tarafından ‘görmezden gelindiğini’ vurgulayarak, “Antisemitizm silah olarak kullanıldığında bu ülkedeki Filistin toplumu ve onları destekleyenler hedef alınıyor. ICC soykırımdan bahsediyor. BM soykırımdan bahsediyor. Papa bile soykırımdan bahsediyor. Yine de bundan soykırım olarak bahsetmemiz beklenmiyor” dedi. Goldin, “Ben Nazi Holokostu’nu bilerek büyüdüm. Gazze’de gördüklerim bana büyükannem ve büyükbabamın kaçtığı kıyımı hatırlatıyor. Bunu duymaktan korkuyor musun, Almanya?” diye sordu. Sanatçı, ayrıca Filistin’de yarısı çocuk 47 bin kişinin İsrail ordusu tarafından katledildiğini hatırlatarak, ‘Rahatsız mı oldunuz? Umarım” dedi.

Galerinin yönetmeni Klaus Biesenbach ise Goldin’e açıkça karşı çıkarak “Bizim için İsrail’in var olma hakkı tartışmasızdır” dedi. Goldin ve Biesenbach konuşurken bazı katılımcılar Filistin bayrakları salladı, bazı dinleyiciler de Biesenbach’a tepki gösterdi. Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth da Goldin’in sergi açılışında yapılan Filistin yanlısı protestoyu şu ifadelerle eleştirdi: “Müze müdürüne bağırılması karşısında dehşete düştüm. Bu tür bir davranış kesinlikle kabul edilemez. Bu müzeye ve kültürel eserlere yönelik bir saldırıdır ve mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum.”

Tarihe Yahudilere karşı işlediği soykırım suçu ile kaydolan Almanya, 7 Ekim 2023’ten beri İsrail’in Filistin’deki soykırımına tam destek veriyor. Filistin yanlısı çalışmalara imza atan sanatçılara, kültür kurumlarına fon sağlamamak gibi sert kararlar alan ülke ‘McCarthyci’ politikalara imza atarak, Gazze sansüründe başı çekiyor.

Galerinin yönetmeni Klaus Biesenbach’ın Goldin’in konuşmasının ardından mikrofona geçerek İsrail’i savunduğu sırada ise salondaki birçok konuk tarafından Filistin bayrakları ile protesto edildi.

FİLİSTİN PROTESTOLARINDA HEP ÖN SAFTA

Yahudi asıllı sanatçı Nan Goldin 7 Ekim’in hemen ardından Gazze’de ateşkes ve Filistin’e özgürlük çağrısı yapan bir mektuba imza attı. Ardından New York Times Magazine için gerçekleştireceği projeyi, gazetenin Gazze haberlerindeki İsrail yanlısı tutumu nedeniyle iptal etti. Goldin, hayatını anlatan ve Venedik’te ‘Altın Aslan’ ödülüne layık görülen ‘All the Beauty and the Bloodshed’ adlı belgeselinin ise İsrail’de gösterime girmesine izin vermedi. Sanatçı İsrailli silah tüccarları olduklarını iddia ettiği Anita ve Poju Zabludowicz’in koleksiyonunda yer alan bir eserini de geri aldı. Goldin, sanat dünyasının en etkili isimlerine yer veren ‘ArtReview Power 100’ listesinde bir numarada yer alıyor. Goldin, son olarak İsrail’in Gazze’de hastane bahçesindeki sivilleri diri diri yakmasının ardından Ekim 2024’te New York Borsası önünde yapılan protestoda tutuklanmıştı.

KÜLTÜR -SANAT Haberleri

Ayanis Kalesi'nin ihtişamı surlarıyla ortaya çıkıyor
Almanya’da 'Erbil Yolu' konserleri başlıyor
Hayatını 'Diriliş Nesli'ne adadı: Sezai Karakoç
"Tarihin sıfır noktası" 10 ayda 600 bin ziyaretçi ağırladı
Sarhoş atların sınırı