İDDİA - DEM Parti Öcalan’ın tahliyesi de dahil yasa teklifini Meclis’e sundu

8 Ekim 2024 tarihinde TBMM Başkanlığınca Adalet Komisyonuna gönderilen teklifler, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlardan, cezaevinde toplam 25 yıl yatan hükümlülerin tahliyesi öngörüyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin el sıkıştığı ve ''Türkiye partisi olun'' çağrısında bulunduğu DEM Parti’nin müebbet hapse mahkum PKK'nin lideri Öcalan’ın  tahliye edilmesini de kapsayan 110 ayrı kanun teklifini Meclis'e sunduğu iddia edildi.

Öcalan'ın tahliyesini de kapsıyor

DEM Parti Grup başkan vekillerinin 55 milletvekili hem tahliye hem de cezanın infazına ara verilmesini öngören 110 ayrı kanun teklifi hazırladı.

Tümü 8 Ekim 2024 tarihinde TBMM Başkanlığınca Adalet Komisyonuna gönderilen teklifler, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlardan, cezaevinde toplam 25 yıl yatan hükümlülerin tahliyesi öngörüyor.

16 Şubat 1999’dan bu yana İmralı Cezaevinde bulunan Öcalan da bu süreyi doldurdu. 

Türk basınında yer alan haberlere göre; DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli’nin hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifte, “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazında 25. yılda koşullu salıverme’’ isteniyor.

Teklifin gerekçesinde, idam cezasının 2002 yılında kaldırıldığı ve yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının getirildiği hatırlatıldı ve şöyle denildi:

Zamana yayılmış ölüm cezası

“Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü 30 yılını cezaevinde iyi halli olarak geçirdiği takdirde koşullu salıvermeden yararlanmaktadır. Terör ve devletin güvenliğine karşı işlenen anayasal suçlarda ise hükümlüler salıverme hakkından faydalanamamaktadır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infaz koşulları, hükümlüyü toplumdan tamamen uzaklaştırarak adeta imha etmektedir. Cezanın ölünceye kadar tek başına ve tek kişilik hücrede infaz biçiminde uygulanması, infaz koşullarının ağırlığı nedeniyle insanlık dışıdır. Ağırlaştırılmış müebbet cezası adeta uzatılmış ve zamana yayılmış ölüm cezasıdır.’’

Teklife özel hüküm ekleniyor

Yasa teklifleri ile Terörle Mücadele ve Ceza-Güvenlik Tedbirleri Kanunlarında değişiklik öngörülüyor. Yasaya, "Haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilenlerin veya ölüm cezası ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse dönüştürülenlerin cezalarının infazının 25. yılından başlayarak, koşullu salıverme değerlendirmesi yapılır" hükmü ekleniyor.

MHP'den yeni açıklama

Öte yandan Devlet Bahçeli'nin yakın kurmaylarından MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, DEM Parti'yle 'yeni dönem'i değerlendirirken "Türkiye partisi oldukları anda konuşulur, kendilerini terör ve bölücülük melanetinden kurtarmalarıdır, sonrası kolay diyoruz. Bunun bir tarafından çekiştirilerek 'Anayasa için, seçim için yapılıyor' gibi yorumlar bize göre çok sığ yorumlar. Terör, bölücülük Türkiye'nin enerjisini 40 yıl sömürdü. Bu mesele çok önemli, çok" ifadesini kullandı.

Kaynak:rudaw

Güncel Haberleri

“Ortada net ve kararlı bir biçimde uzatılan bir el var“
Sakık: 'Bahçeli’nin tokalaşması kadar söylemleri de değerli... Yol temizliği yaparlar, biz de oturup konuşuruz'
Kürtçe trafik yazılarının silinmesine Bakanlıktan yanıt
Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin sayısı neden azalıyor?
Arap Baharı, Amerika ve Rusya tarafından istismar edildi