İran beklenen İsrail misillemesine nasıl karşılık vereceğini belirledi

Tahran "göze göz dişe diş" diyor

İran'ın muhtemel bir İsrail saldırısına "orantılı" karşılık vermeye hazır olduğu bildiriliyor. 

Rus devletine ait medya kuruluşu RT'ye konuşan ve kimliğinin açıklanmamasını isteyen İranlı bir üst düzey yetkili, Tahran yönetiminin misilleme hazırlıklarıyla ilgili bilgi paylaştı.

Yetkili, İsrail ordusunun İran'ın petrol altyapısını hedef alması durumunda, Tahran'ın da İsrail'deki üç ana rafineriyi vuracağını söyledi. 

Benzer şekilde İsrail, İran'daki nükleer tesislere saldırı düzenlerse Tahran yönetiminin de İsrail'deki nükleer tesisleri hedef alacağı aktarılıyor. 

Yetkili, İsrail ordusunun muhtemel saldırısında herhangi bir sivilin yaşamını yitirmesi durumunda, İran'ın nükleer doktrinini yeniden gözden geçireceğini belirtti. Diğer yandan kaynak, Tahran yönetiminin nükleer doktrinde ne tür değişiklikler yapmayı planladığına dair bilgi vermedi. 

RT'nin aktardığına göre İran, olası İsrail saldırısına karşı misillemesini uluslararası normları ihlal etmeyecek şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor. 

İsrail ordusunun Hamas lideri İsmail Haniye'yi Tahran'da, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı da Beyrut'ta öldürmesinin ardından İran, aylardır beklenen misillemeyi 1 Ekim'de yapmıştı. İran, saldırıda 200 yakın füze fırlatmıştı. Misillemede bir Filistinli şarapnel nedeniyle ölmüş, iki İsrailli yaralanmıştı.

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tahran'ın "ağır bedel" ödeyeceğini söylemişti. Tel Aviv henüz Tahran'a yönelik misilleme yapmadı.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 10 Ekim'de telefon görüşmesi yapmıştı. İki lider arasında ağustostan beri yapılan bu ilk görüşmede Biden, Lübnanlı sivillerin can kaybının en aza indirilmesini istemişti. İsrailli haber sitesi Walla, İsrail'in İran'a saldırı planının niteliği ve kapsamına dair Washington'la Tel Aviv arasındaki fikir ayrılığının "büyük oranda giderildiğini" ileri sürmüştü.  Adı açıklanmayan İsrailli ve Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, İsrail saldırı planının Washington yönetiminin istediğinden "biraz daha agresif olduğu" savunulmuştu.

Ayrıca Biden, İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırıları desteklemeyeceklerini defalarca söylemişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırıları nedeniyle 104'ü çocuk ve 194'ü kadın 2 bin 169 kişi öldü.


Independent Türkçe, RT, BBC, AA

Dünya Haberleri

İşgal güçleri Lübnan karakolunu vurdu: 2 Lübnan Askeri öldü
Hizbullah'tan Siyonist çeteye rest!
İşgalci teröristler yine BM Barış Gücü üssünü hedef aldı!
Pakistan'da kömür madenine saldırı: 20 ölü, 7 yaralı
Nijerya'da 165 terörist ve silahlı çete üyesi etkisiz hale getirildi