Kayyım kararı mahkemeye taşındı

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı mahkemeye başvuran Mardin Barosu, kayyum atama kararı yürütmesinin durdurulması ve kararın iptalini istedi.

 İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 4 Kasım 2024 tarihinde kayyum atanmasına karşı Mardin Barosu mahkemeye başvurdu. Mardin 1’inci İdare Mahkemesi Başkanlığı’na verilen dilekçe ile Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması kararının kanuna aykırı olduğu belirtilerek, “Yürütmenin Durdurulması” ve “Devamında İptaline” karar verilmesi istendi.

Baro tarafından yapılan başvuruda aynı zamanda kayyum atamasının ardından Eşbaşkan Ahmet Türk’ün avukatları tarafından yapılan başvuru üzerine açılan davaya da müdahillik başvurusunda bulunuldu.

‘Hukuka aykırı müdahale oluşturuyor’

Mardin Barosu tarafından 2 Ocak tarihinde mahkemeye sunulan dilekçede; kayyum uygulamasının demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye aykırı olduğuna dikkat çekilerek, “Seçme ve seçilme hakkına yapılan bu müdahale demokratik toplumun gereklerine aykırı ve ölçüsüz bir müdahaleye dönüşmüş ve ağırlığını giderek artıran bir düzeye ulaşmıştır” denildi.

Dilekçede; Belediye Kanunu’nun 45’inci Maddesi’ne ilk olarak 674 Sayılı KHK’yle ardından yapılan yasal değişiklikle eklenen “(…) terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması” hallerinde İçişleri Bakanlığı tarafından belediye başkanı görevlendirilebileceği düzenlemesinin Anayasal temelinin olmadığına vurgu yapıldı. Ayrıca “Atama yetkisinin merkezi yönetimin siyasal kimlikli organlarına verilmiş olmasının” kayyum atamasına gerekçe yapılacak soruşturma ve kovuşturma açtırılmasının önünü açtığına da dikkat çekilen dilekçede, “Bu nedenlerle görevden uzaklaştırma olanağı her zaman bulunduğundan ‘geçici’ atama ‘sürekli’ atamaya da dönüşerek, hukuka aykırı bir müdahale oluşturmaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘Anayasa ilkelerini ihlal ediyor’

Görevden uzaklaştırma kararı ile takdir yetkisinin seçmenin iradesi gözetilmeden kullanıldığı kaydedilen dilekçede; “Masumiyet Karinesi” vurgusu yapılarak, “Kayyım sisteminin uygulanış şekil ve usulleri Anayasa ilkelerini ihlal etmektedir. Kayyım sistemi ile yerel yönetim ortadan kaldırıldı ve merkezi yönetim ile bütünleştirildi. Kayyım Mardin’de kalıcı hale getirildi. Söz konusu durum Anayasa’ya aykırıdır. Ahmet Türk’ün avukatlarının açtığı davaya müdahillik talebimizin kabul edilmesine, aynı zamanda kayyım kararının yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini istiyoruz” denildi.

Güncel Haberleri

Bahçeli: Barışın kapıları ardına kadar açılmıştır
DEM Parti'den CHP'ye ziyaret
Kabine Toplantısı başladı
"Sürece katkı için kendilerine döneceğiz"
Fidan'dan YPG açıklaması:"Suriye'de varlıkları bitmek üzere"