Merkez Bankası, 2025 yılının ilk PPK toplantısında, politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 45’e düşürdü. Merkez'den yapılan açıklamada, enflasyon rakamlarının hala risk gösterdiği ifade edilirken, "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir" denildi. Sıkı para politikası duruşunun devam edeceği söylenirken, ilave tedbirlere de açık kapı bırakıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 45’e düşürdü.
TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda alınan karar, piyasaların beklentileriyle örtüştü. Ekonomistler, yıl boyunca faiz indirim döngüsünün devam edeceği görüşünde birleşiyor.
'BEKLENTİLER RİSK UNSURU'
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü veriler ocak ayında öngörülerle uyumlu bir artışa işaret etmektedir. Bu gelişmede, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemleri öne çıkmaktadır. Temel mal enflasyonu ise görece düşük seyretmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası'nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
İLAVE TEDBİRE AÇIK KAPI BIRAKILDI
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenecek ve sterilizasyon araçları ek tedbirlerle etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."
PİYASALARDA BEKLENTİLER KARŞILANDI
Piyasa beklentileri, faiz indirim döngüsünün 250 baz puanlık adımlarla süreceği yönündeydi. Politika faizinin yüzde 47,5’ten yüzde 45’e indirilmesi, hem yerel hem de uluslararası finans çevrelerinde sürpriz olarak karşılanmadı. AA Beklenti Anketi, Deutsche Bank, Morgan Stanley ve Societe Generale gibi önde gelen kurumlar, TCMB'nin bu kararını doğru tahmin etmişti.
22 AY SONRA İKİNCİ FAİZ İNDİRİMİ
Merkez Bankası, geçtiğimiz aralık ayında 22 ayın ardından ilk kez faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 47,5’e çekmişti. 2025 yılının ilk toplantısında alınan bu ikinci indirim kararı, ekonomide düşük faiz-yüksek büyüme modeline dönüş sinyali olarak yorumlanıyor.
REKOR DÜZEYDE FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ
Ekonomistlere göre, 2025 yılı sonuna kadar politika faizinde toplamda 17,5 puanlık bir indirim öngörülüyor. Bu durum, Türkiye’de 2000’li yılların başından bu yana en büyük faiz indirim döngüsüne işaret ediyor. Uzmanlar, yıl sonunda politika faizinin yüzde 30 seviyelerine gerilemesini bekliyor.
2025 YILI PPK TAKVİMİ
Merkez Bankası, 2025 yılında toplantı sayısında değişikliğe giderek 12 yerine 8 PPK toplantısı yapacağını duyurmuştu. Bu değişiklikle birlikte, Şubat, Mayıs, Haziran ve Kasım aylarında toplantı yapılmayacak. Takvime göre 2025 PPK toplantıları şu tarihlerde gerçekleştirilecek:
23 Ocak
6 Mart
17 Nisan
19 Haziran
24 Temmuz
11 Eylül
23 Ekim
11 Aralık