"Öcalan Kandil’le görüştürüldü, onlara silahlarını bırakmayı müzakere etmenin zamanının geldiğini söyledi”

Al Monitor’den “Amberin Zaman’ın haberi: Hükümetin Kürt dosyasını yakından bilen üç kaynak, hükümet ile PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan arasında fiili müzakerelerin yeniden başlaması için istikşafi görüşmelerin başladığını söyledi.

Amberin Zaman’ın Al Monitor’deki haberi şöyle:

“Yaklaşık on yıllık bir aradan sonra Türkiye, Kürtleriyle yeni bir barış sürecinin eşiğinde mi? Bu soru, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan aşırı sağcı milliyetçi lider Devlet Bahçeli’nin geçen hafta meclisin açılış oturumunda uzun süredir “terörist” ve “haşere” olarak nitelendirdiği Kürt milliyetçisi milletvekillerinin yanına gidip ellerini sıkmasından bu yana hararetle tartışılıyor.

Peki ne değişti? Erdoğan mı onu bu işe bulaştırdı? Eğer öyleyse, neden? Al-Monitor’a konuşan ve hükümetin Kürt dosyasını yakından bilen üç kaynak, hükümet ile PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan arasında fiili müzakerelerin yeniden başlaması için istikşafi görüşmelerin başladığını söyledi. Kaynaklardan ikisi Öcalan’ın son dönemde Irak’taki Kandil Dağları’nda bulunan PKK liderliğiyle doğrudan görüşmesine izin verildiğini söyledi.

Kaynaklardan biri, “Öcalan onlara silah bırakmayı tartışma zamanının geldiğini söyledi,” dedi.

Kürdistan kaynaklardan biri, “Öcalan onlara silah bırakmayı tartışmanın zamanının geldiğini söyledi,” dedi.

Kaynaklardan biri, kendi geleceklerine nasıl karar vereceklerini sorduklarında Öcalan’ın sinirlenerek telefonu kapattığını söyledi. İkinci kaynak, iddia edilen görüşmenin sorunsuz geçmediğini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Kaynaklar iletişimin nasıl sağlandığını açıklamadı. Al-Monitor Irak’taki PKK kaynaklarıyla WhatsApp üzerinden iletişime geçti.

Diğerleri gibi özgürce konuşabilmek için adının açıklanmasını istemeyen kaynaklardan biri “Yeni bir barış sürecinin başladığını söyleyebiliriz” dedi. “Yetkililer Öcalan’la görüşüyor.”

Al-Monitor kaynakların PKK ile ilgili anlattıklarını teyit edemedi. Muhalif kaynaklar Al-Monitor’un yorum talebine yayın saati itibarıyla yanıt vermedi.

Hükümet, kendi ifadesiyle, Orta Doğu’da Türkiye’nin doğu komşusunu da içine alabilecek daha geniş çaplı bir çatışma tehdidi karşısında harekete geçti. İsrail, İran’ın 1 Ekim’de Tel Aviv’e düzenlediği balistik füze saldırısına vereceği yanıtı düşünürken Ankara da diğer bölgesel aktörler gibi diken üstünde.

(...)

Kaynaklardan bir diğeri, “Kürtlerle diyaloğa şiddetle karşı çıkan Bahçeli’nin kamuoyuna ilk ulaşan kişi olması, Erdoğan’ın biz ciddiyiz, bizi engellemeyecek deme şekli,” dedi.

“Başka bir Suriye’yi önlemek istiyorlar. Bu kez proaktif olmak istiyorlar,” diye ekledi aynı kaynak. Eğer gerekçe gerçekten buysa, görüşmeler muhtemelen ölü doğacaktır.”

Güncel Haberleri

Arap Baharı, Amerika ve Rusya tarafından istismar edildi
Bartın'ın Amasra ilçesi açıklarında 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Bakanlık'tan yeni liste: Salçada boya, zeytinyağında tohum...
Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı
Eski Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen ceza onandı