Pakistan bir milyona yakın Afgan mülteciyi sınır dışı etmeye hazırlanıyor

Üç bölümden oluşan sınır dışı etme planının ikinci aşamasında yetkililer, ülkede onlarca yıllık köklere sahip yaklaşık 800.000 mülteciyi sınır dışı etmeye hazırlanıyor

Pakistanlı yetkililer yüz binlerce Afgan mülteciyi Afganistan'a sınır dışı etme planının ikinci aşamasına geçerek on yıllardır Pakistan'da yaşayan aileleri yerlerinden etmeye hazırlanıyor.

Bazı haberlerde, Pakistan'ın Kasım ayında yaklaşık 541.000 kişiyi sınır dışı ettiği ilk aşamanın ardından, yetkililerin Pazar günü yaklaşık 800.000 Afgan'ın Pakistan'dan zorla sınır dışı edilmesini uygulamaya başlayacağı belirtildi.

Af Örgütü'nün Mülteci ve Göçmen Hakları Sorumlusu James Jennion daha önce yaptığı açıklamada "Bu karar Pakistan genelinde 800.000'den fazla Afgan mültecinin hayatını tehlikeye atıyor ve kutsal Ramazan ayının ardından yeni bir taciz ve gözaltı dalgası başlatma tehdidinde bulunuyor" dedi.

"Pakistan'ın 'Yasadışı Yabancıların Geri Dönüş Planı' başta geri göndermeme ilkesi olmak üzere mülteci ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal etmekte ve tüm Afgan mültecilerin hayatlarını riske atmaktadır."

Af Örgütü, Pakistan'ın Afgan mülteci nüfusunu sınır dışı etme planının üç bölümden oluştuğunu söyledi. Bunlardan ilki geçen yıl gerçekleştirilmiş ve kayıt altına alınmamış tüm Afgan mülteciler ülkeden çıkarılmıştı.

Şu anda uygulanmakta olan ikinci aşama ise Pakistan tarafından verilen Afgan Vatandaş Kartına (ACC) sahip olan tüm mültecileri sınır dışı edecek.

Henüz başlatılmamış olan üçüncü aşama ise BMMYK tarafından verilen kayıt kanıtı (PoR) kartına sahip olan tüm Afganları sınır dışı edecektir.

Uluslararası Af Örgütü şu anda 800.000 ACC kart sahibi ve PoR kart sahibi 1.3 milyon Afgan olduğunu tahmin etmektedir.

Pakistan hükümeti, Afgan mülteci nüfusunun zorla sınır dışı edilmesini, iç güvenlik kaygılarını ve geçtiğimiz yıl boyunca zorlanmaya devam eden ekonomisini gerekçe göstererek savundu.

Pakistan'daki Afgan mülteci topluluğunun kökleri onlarca yıl öncesine dayanıyor. Ülkede üç milyondan fazla Afgan mülteci bulunuyor ve Afganistan ile sınır bölgesinin yanı sıra Pakistan'ın İslamabad ve Karaçi gibi şehir merkezlerinde de topluluklar var.

Pakistan, mültecilerin haklarını koruyan 1951 Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesi'ni hiçbir zaman imzalamadı ancak mülteci nüfusu için ulusal yasal korumalardan da yoksun.

Mültecilere yönelik baskının ikinci aşaması, İslamabad ile Kabil arasındaki ilişkilerin son aylarda bozulduğu bir döneme denk geliyor. Afgan yetkililere göre Pakistan Nisan ayında Afgan topraklarına bir dizi hava saldırısı düzenleyerek en az sekiz kişinin ölümüne yol açtı.

İslamabad saldırıların "Afganistan içindeki sınır bölgelerinde istihbarata dayalı terörle mücadele operasyonları" olduğunu iddia etti.

Mepanews

Dünya Haberleri

Fransa'dan Ukrayna'ya uzun menzilli füze izni
İşgalci teröristlerden hastaneye dron saldırısı
Pakistan’da çatışma: 33 ölü, 25 yaralı
UCM kararı, İsrail'e ambargo uygulanmasını sağlayabilir mi?
Soykırımcı İsrail Gazze'de Hastaneye Saldırdı