Peşmergeyi ulusal bir güç yapmak için güçlü bir iradeye sahibiz

Neçirvan Barzani, “Peşmergeyi ulusal bir güç yapmak için güçlü bir irade ve kararlılığa sahibiz. Biz tek bir bakanlık ve komuta altında birleşik bir Peşmerge gücüne sahip olacağız” dedi.

Duhok’un Zaho ilçesinde Zaho Askeri Koleji’nden mezun olan 792 Peşmerge subayı için bugün diploma töreni düzenlendi. Törene Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de katıldı.

Burada mezunlara hitaben bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, konuşmasına kolej mezunlarına ve ailelerine başarılar dileyerek başladı.

“Bu hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır”

Buradaki görüntünün tüm Kürdistan Bölgesi için bir gurur kaynağı olduğunu dile getiren Barzani, “Sizler üniversitelerinizi bitirdikten sonra Kürdistan’a gönüllüce hizmet için buraya geldiniz. Daha da mutluluk veren şu ki bugünkü 792 mezunun içerisinde 50 kadın subay, ayrıca Ezidi ve Kakai Kürtlerin de yer almasıdır. Bu hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır” dedi.

Barzani, “Peşmerge var olduğu günden bu yana gururun, şerefin ve büyük bir sorumluluğun adı olmuştur. Peşmerge olduğu günden beri Kürt ve Kürdistan davasının kendisine güveni artmış, meşru davasına bağlılığını her geçen gün daha da güçlü hale getirmiştir. Peşmergelik çok kutsal bir görevdir, Kürdistan ulusal kimliğinin önemli bir unsurudur” diye konuştu.

Kolejden mezun olan subayların görevlerinin henüz yeni başladığını dile getiren Neçirvan Barzani, “Sizler buradan mezun olarak Kürdistan’a hizmet yolunda yeni bir adım atacaksınız. Sizler buradan mezun olarak zengin bir tecrübeye sahip oldunuz. Diplomanız sadece akademik bir başarı değil aynı zamanda halkınıza ve vatanınıza hizmet için bir sözleşmedir” ifadelerini kullandı.

“Peşmerge IŞİD efsanesini yendi”

Başkan Neçirvan Barzani, onurun adı olan Peşmergenin Kürdistan’ın özgürlüğü için mücadelesi ile tarih yazdığını ve bu uğurda hiç bir zaman bedel ödemekten kaçınmadığını söyledi.

Barzani, “Son olarak dünyanın en büyük terör örgütü Kürdistan ve Irak’a saldırdığında savaş cephelerinde ruhu ile canı ile IŞİD efsanesini yendi. Kürdistan’ın teröristlerin eline geçmesine yol vermedi. Kürdistan var olduğu müddetçe Peşmerge Kürdistan halkının savunucusu ve direnişin sembolü olarak kalacaktır” dedi.

Bu vesile ile IŞİD savaşında Peşmergeye ve Irak ordusuna destek veren Uluslararası Koalisyona da bir kez daha teşekkür eden Neçirvan Barzani, “Bu destek ortak tehditlerin bertaraf edilmesinde çok önemli bir örnek oldu” şeklinde konuştu.

Barzani, IŞİD’in hala bölgenin güvenliği için tehdit olmaya devam ettiğini kaydetti. Dolayısıyla Peşmerge ile Irak güvenlik güçleri arasındaki koordinasyona ihtiyaç olduğunu dile getiren Başkan Neçirvan Barzani, “Bu destek ve koordinasyon devam etmeli. Bizler Kürdistan ve Irak’ın savunması için birlikte kan döktük. Bu koordinasyonun Kürdistan ve Irak’a huzur getirmesini ümit ediyoruz. Peşmerge Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Bu nedenle Irak da Peşmergeye karşı görevlerini yerine getirmelidir. Peşmerge tehdit değil, Irak'ın, Kürdistan Bölgesi'nin ve insanlığın savunucusudur” diye konuştu.

Uluslararası Koalisyon’a teşekkür

Neçirvan Barzani, Peşmerge güçlerinin bakanlık bünyesinde birleştirilmesi sürecinde yer alan Uluslararası Koalisyon’a bir kez daha teşekkür etti.

Tüm tarafları bu sürecin başarısı için ciddi şekilde çalışmaya davet eden Barzani, “Peşmergenin birleşmesi için ciddi çaba sarf eden dostlarımızı ve koalisyon ortaklarımızı ümitsiz bırakamayız. Bu nedenle koalisyondaki dostlarımıza mesajım şudur; evet bu proje ağır ilerliyor ama Peşmergeyi ulusal bir güç yapmak için güçlü bir irade ve kararlılığa sahibiz. Biz tek bir bakanlık ve komuta altında birleşen bir Peşmerge gücüne sahip olacağız. Adım adım tüm engelleri aşıp sorunları çözeceğiz ve bu süreci başarı ile tamamlayacağız” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, Orta Doğu’da yaşanan gerginliğe de değinerek, Kürdistan Bölgesi’nin bu konudaki tavrını dile getirdi.

Barzani, “Biz tüm sorunların barış ve diyalog yolu ile çözümünden yanayız. Hiç bir şekilde Kürdistan ve Irak’ın bu kargaşa içinde yer almasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Bugün mezun olan 792 Peşmergenin 50'si askeri okuldan mezun olmadan önce lise veya üniversiteyi bitirmiş kız öğrencilerden oluşuyor.

Nerinaazad

Kürdistan Haberleri

Kürdistan Parlamentosu Seçimleri: Özel oylama başladı
Mesud Barzani: Kürdistan Bölgesi'nin emin ellerde kalması için KDP'ye oy verin
Neçirvan Barzani, Türkiye’yi ziyaret edecek
Komel lideri Ali Bapir: Bu seçimde şaibe ve hileye yer yok
Mesrur Barzani: Kürdistan'daki tüm şehit ailelerine konut sağlanacak