2011'de Diyarbakır'da gözaltında işkence gördüğünü belirten İsmail Kardaş’ın bireysel başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), kötü muamele ve eziyet yasağının ihlal edildiğine hükmetti.
Kardaş, 22 Nisan 2011'deki protestolarda gözaltına alındıktan sonra polis aracı, gözaltı birimi ve hastane gibi farklı yerlerde işkenceye maruz kaldığını iddia etti. Yaşadığı kötü muamele nedeniyle avukatı Rehşan Bataray Saman aracılığıyla 2020'de AYM'ye başvurdu. AYM, hem maddi hem de usul boyutlarıyla eziyet yasağının ihlal edildiğine karar verdi.
SÜREKLİ ERTELENEN YARGI SÜRECİ
Avukat Bataray Saman, müvekkilinin işkenceye dair suç duyurularının dikkate alınmadığını ve yıllarca süren yargılamaların etkisiz kaldığını belirtti. Suç duyurularının yalnızca “basit yaralama” kapsamında ele alındığını ve beraat kararlarının ardından süreçlerin sürekli uzatıldığını ifade etti.
DİSİPLİN VE CEZASIZLIK POLİTİKASI
Güvenlik görevlilerinin disiplin soruşturmasına bile tabi tutulmadığını vurgulayan Saman, Türkiye'deki cezasızlık politikasının sistematik olduğunu söyledi. AYM’nin ihlal kararı, etkisiz yargılama süreçlerini ve delillerin toplanmamasını gerekçe gösterdi.
İSTİNAF VE AİHM SÜRECİ
Zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesi kararı sonrası İstinaf yoluna başvurduklarını belirten Saman, sonuç alınamazsa AİHM’ye gitmeye hazırlandıklarını ifade etti.