ABD’nin Massachusetts eyaletinde bir Türk doktora öğrencisinin sınır dışı edilmesini öngören uygulama, federal yargı tarafından durduruldu. Boston’daki Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, Rümeysa Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Yargıç Casper, mahkemeye yapılan başvurunun sonuçlanana kadar sınır dışı işleminin uygulanmaması gerektiğine hükmederken, federal hükümetten 1 Nisan’a kadar savunma dosyasını sunmasını talep etti.
KONGRE ÜYELERİNDEN SERT TEPKİ
Öztürk’ün gözaltına alınması, Washington'da da siyasi tepkiye yol açtı. Aralarında Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin bulunduğu yaklaşık 30 Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) Direktör Vekili Todd Lyons’a hitaben bir mektup kaleme aldı.
Kongre üyeleri mektupta, Öztürk’ün derhal serbest bırakılmasını talep ederek, "Yönetim, ülkenin yasal sakinlerini siyasi görüşlerini ifade ettikleri için gözaltına alamaz ya da sınır dışı edemez." ifadelerine yer verdi.
SİVİL TOPLUMDAN DESTEK
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de yaptığı açıklamada Öztürk’ün salıverilmesi çağrısında bulunarak, olayın ifade özgürlüğü açısından ciddi bir sınav olduğunu vurguladı.
İFTARA GİDERKEN GÖZALTINA ALINDI
Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı Massachusetts’teki evinden iftara gitmek üzere çıktığı sırada, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi ekiplerince gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ü "üniversitede isyan başlatma girişiminde bulunmakla" suçlamıştı. Öztürk’ün gözaltına alınmasının ardından yasal temsilcileri, kararın siyasi gerekçelere dayandığını savunmuştu.