Salih Müslim: HTŞ'den henüz yanıt alamadık

Şam'a gönderdikleri mesajlara "henüz yanıt alamadıklarını" söyleyen Müslim, yine de olası müzakereleri yürütmek üzere bir heyet hazırladıklarını, umutlu olduklarını belirtti.

PYD Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim, yeni Şam yönetimine gönderdikleri mesajlara henüz yanıt alamadıklarını söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre Salih Müslim, video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Salih Müslim yeni Şam rejimi ile Kürt yönetiminin geleceğine dair henüz bir müzakere süreci başlamadığını söyledi.

Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) Suriye'nin başkentini ele geçirip Beşar Esad yönetimini devirdiğinde Suriyeli Kürtlerden HTŞ'ye dair pozitif mesajlar geldi, muhaliflerin üç yıldızlı bayrağını tanıdıklarını ilan eden Kürt otoritesi diyaloğa hazır olduklarını bildirdi.

Şam'a gönderdikleri mesajlara "henüz yanıt alamadıklarını" söyleyen Müslim, yine de olası müzakereleri yürütmek üzere bir heyet hazırladıklarını, umutlu olduklarını belirtti.

“Bu olmazsa kendimizi siyasi olarak savunacağız”

Müslim, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın "HTŞ ve Kürtler arasında bir diyaloğu önlemek için aceleyle ve erkenden" Şam'a gitmiş olabileceğini düşündüğünü de söyledi.

HTŞ ile müzakerelerden istedikleri sonucu alamamaları halinde Şam'la bir çatışma ihtimali görüp görmediğinin sorulması üzerine Müslim, "Bu olmazsa kendimizi siyasi olarak savunacağız. Her şey masada ancak iyi niyetle yaklaşıyoruz" dedi.

Hem HTŞ hem SMO için "cihatçı" nitelemesi yapan Müslim, yine de HTŞ'nin geçmişte kendilerine yönelik operasyonlara katılmadığına dikkat çekti. Fakat bu yapının da "Türkiye ile koordinasyon halinde olduğunun" farkında olduklarını kaydetti.

İsrail askeri destek mi verecek?

İsrail basınında son günlerde çıkan "İsrail'in Suriyeli Kürtleri Türkiye'ye karşı koruması gerektiği" şeklindeki yorumların sorulması üzerine Müslim, "Özellikle İsrail'den değil, herkesten destek istediklerini" söyledi.

Salih Müslim, "İsraille iletişimimiz yok, eğer böyle bir (Kürtlere destek) açıklamaları varsa elbette takdirle karşılarız" dedi, Türkiye'nin Ortadoğu'da izlediği tutumun "İsrail'i de rahatsız ettiğini" söyledi.

“Arap ülkelerinin zaten İsrail ile ilişkisi var”

İsrail'in Türkiye'ye karşı açık desteğinin DSG kontrolündeki bölgelerde yaşayan Arap halkları huzursuz edip etmeyeceği sorusu üzerine Müslim, "Mısır, Fas, Tunus, Körfez ülkeleri... Tüm bu Arap ülkelerinin zaten İsrail ile ilişkisi var" dedi, Arap aşiretlerinin sırf bu yüzden kendileri aleyhine tutum almasını beklemediğini anlattı.

Esad'ın devrilmesiyle SDG bölgelerinde yaşayan bazı Arap aşiretlerinin yeni rejim lehine saf değiştirmesi Kürt idaresini iç baskıyla karşı karşıya bırakmıştı. Uzmanlar, Arap toplulukların Esad'a tercih ettikleri SDG'yi daha fazla desteklemek için bir gerekçe bulamayabileceğini belirtiyor.

“ABD'nin desteği azalmadı”

Müslim, göreve geldiğinde Suriye'den asker çekmek istediğini söyleyen yeni ABD Başkanı Donald Trump ve ekibi ile henüz temas kurmadıklarını ancak hem Kongre'de hem de müstakbel hükümette konuyu geçmişten beri takip eden ve kendilerini destekleyen çok sayıda isim bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir saldırı için Kobani etrafına yığınak yaptığını belirten Müslim, "karşı koymaya hazır olduklarını" söyledi.

Washington'un desteğinin 2019'a kıyasla değişip değişmediği sorulduğunda, "ABD'nin hâlâ bir ateşkes sağlanmasına çalıştığını" belirtti, kendilerine yönelik desteğinin azalmadığını belirtti.

Rudaw

Kürdistan Haberleri

Başkan Mesud Barzani’den Colani açıklaması
Ankara'nın baskısı ve Şam'ın sessizliği SDG'yi kuşattı
"Suriyeliler kendi sorunlarını kendileri çözmeli"
Hewrami: PYD, PKK ile ilişkisini kesmelidir
Rojava'da Kürt-Kürt diyaloğu: ENKS, PYD’ye üç temel şart koştu