Suriye Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) eski eş genel başkanı ve şu an Başkanlık Konseyi üyesi olan Salih Müslim, Suriye'deki yeni süreçte Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile diyalog kapılarının açık olduğunu belirtti.
BBC Türkçe’ye telefonla verdiği demeçte Müslim, HTŞ’nin geçmişteki radikal duruşuna rağmen şimdi yapıcı adımlar atabileceklerine dair umutlu olduklarını dile getirdi.
“HTŞ bize bir adım atarsa biz iki adım atarız,” diyen Müslim, örgütün “güzel sözler” söylediğini ancak bu sözlerin uygulamaya geçirilmesini beklediklerini ifade etti.
Müslim ayrıca, geçmişte HTŞ’nin öncülü olan Nusra Cephesi ile çatışma geçmişlerini hatırlatarak, tarafların birbirlerini iyi tanıdığını söyledi: “Biz onlarla Nusra Cephesi iken Kobani, Serekaniye ve Afrin’de çatıştık. O dönem bazı teknik görüşmelerimiz oluyordu. Bize yol verdikleri, bizim de onlara yol verdiğimiz zamanlar oldu. Ahmed eş-Şaraa, yani Colani liderliğindeki HTŞ’yi 2012’den beri biliyoruz.”
Salih Müslim, son süreçte HTŞ ile resmi bir müzakerenin yaşanmadığını ancak Halep operasyonu sırasında örgütten YPG’ye olumlu mesajlar iletildiğini söyledi.
Müslim’e göre HTŞ, o dönemde YPG’ye saldırmama yönünde karar alarak bu tutumunu sahada da uyguladı: “Halep meselesinde olumlu davrandılar. ‘Onlara saldırmak istemiyoruz’ diye haber gönderdiler ve gerçekten de uzak durdular. Bu olumlu bir adım. Umarız bu tutum devam eder.”
Ancak Müslim, Suriye’nin geleceği ve politik çözümü konusunda şimdiye kadar HTŞ ile hiçbir diyalog kurulmadığının altını çizdi. Buna rağmen, PYD yetkilisi örgütü “Suriye’nin bir parçası” olarak gördüklerini belirtti.
'İdeolojisi ne olursa olsun birlikte yaşamak zorundayız'
Müslim, Suriye’nin içinde bulunduğu durumun çözümü için diyalogdan başka bir yol olmadığını vurguladı ve ideolojik farklılıkların barışa engel olmaması gerektiğini ifade etti: “HTŞ’nin düşüncesi ya da ideolojisi ne olursa olsun, bir arada yaşamak zorundayız. Onlar kendi yerlerinde olsun, biz kendi yerimizde olalım. Ancak bu istikrar içinde olmalı. Biz kim bizimle oturmayı kabul ederse diyaloga hazırız.”
Müslim, bu yaklaşımın PYD’nin demokratik özerklik modeline dayandığını da sözlerine ekledi.
Demokratik özerklik sisteminin Suriye genelinde uygulanabilecek bir örnek olduğunu savunan Müslim, eski Şam hükümetiyle yaşanan çatışmaların temelinde "Kürtlerin varlığının reddedilmesi olduğunu" öne sürdü ve şöyle devam etti: “Kırmızı çizgimiz bizim varlığımızın kabul edilmesidir. Dilimize, kültürümüze ve inancımıza saygı gösterilirse biz de aynı şekilde saygı gösteririz. Biz burada bir sistem kurduk. Yanlışlıklar varsa oturup düzeltebiliriz. Bu yüzden diyalog yolu açılmalı.”
'Türkiye ile iletişime hazırız'
Salih Müslim, Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Menbic ve benzeri bölgelerde YPG'ye saldırıları nedeniyle Türkiye’ye tepki gösterdi.
Ancak Ankara ile iletişim yollarını açık tutmak istediklerini belirtti: “Türkiye’ye tepki gösteriyoruz ama yine de diyalog ve iletişim kanallarını açık tutmaya hazırız.”