Şam'da Suriye Ulusal Konferansı Hazırlık Komitesi tarafından düzenlenen toplantıya Haseke’den katılanlar, Kürt halkının temsilcisi olmadıklarını söyledi.
Suriye’nin başkenti Şam’da Şam'da Suriye Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi, Haseke ilinden bir grup vatandaşla bir araya geldi. Toplantının amacı, kongrede il temsilcilerini belirlemekti.
Yaklaşık 15 Kürt'ün de bulunduğu toplantıya katılımcıların çoğunluğu Araplardan oluşurken Kürt siyasi hareketlerinin hiçbir temsilcisi toplantıya davet edilmedi.
Daha önce Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi, "Ulusal Diyalog Süreci" kapsamında Haseke vilayeti sakinleri için Şam'da bir diyalog oturumu çağrısında bulunmuştu.
Rûdaw'a konuşan ve toplantıya katılan Kürtler, Kürt halkını temsilen orada bulunmadıklarını vurgulayarak, "Kürtleri temsil eden siyasi hareketler ve partiler bulunmaktadır" dedi.
Konfrenas Hazırlık Komitesi Başkanı Hasan Dığeym, daha önce Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Parti, kurum ve örgütler kongreye davet edilmeyecek. Katılımcılar yalnızca toplum önderleri, kanaat önderleri, siyasetçiler ve aydınlardan oluşacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Kürt katılımcılar: Biz Kürtlerin temsilcisi değiliz
Haseke'de yaşayan Kürt yazar Naif Cibero, konferansa katılımıyla ilgili Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Konferansta konuşma fırsatım olmadı ancak bir öneri yazıp komiteye verdim. 'Burada bulunan hiçbir Kürt, Kürtleri temsil etmiyor. İster doktor, avukat, yazar ya da şair olsun, temsil yetkileri yoktur. Eğer Suriye için bir çözüm bulmak istiyorsanız, Kürt siyasi partileri Kürtlerin gerçek temsilcisidir, diyalog ve müzakereler onlarla yapılmalı" dedi.
Haseke'de yaşayan Kürt doktor Usame Şeyh Ali de kongreye davet edilen isimler arasındaydı.
Şeyh Ali, "Kürt siyasi hareketi geçmiş yıllarda büyük mücadeleler verdi ve kimse bunu göz ardı edemez. Bu tür konferanslarda onlar da davet edilmelidir" ifadelerini kullandı.
Kürt aktivist Ahmed Hilal ise, "Buradakiler kendi adlarına geldiler, Kürtleri temsil etmiyorlar. Parti üyesi olsalar bile burada aldıkları kararlar, Kürtlerin genel iradesini yansıtmıyor" şeklinde konuştu.
ENKS: Kürt siyasi hareketinin dışlanması ulusal ortaklık ilkesinin ihlalidir
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) tarafından yapılan açıklamada, Suriye Ulusal Diyaloğu'nun ülkenin geleceğinin şekillendirilmesinde temel bir unsur olduğu vurgulanarak, "Kürt siyasi hareketinin dışlanması, ulusal ortaklık ilkesinin ihlalidir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, "Bu durum, Suriye halkının temel bir bileşeninin rolünün göz ardı edilmesi anlamına gelmektedir ve Kürtler, onlarca yıldır ayrımcılık ve dışlanma politikalarından muzdariptir" denildi.
ENKS Sözcüsü Faysal Yusuf ise Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Sadece bireysel olarak bazı Kürt şahsiyetler davet edildi, ancak Kürt siyasi partileri ve gruplar dışlandı. Bu durum kabul edilemez" dedi.
Dr. Seadettin Mela: Kürtlerin de hataları var
Rojava Kürdistanı'ndan siyasetçi ve şu anda İsveç'te yaşayan Dr. Seadettin Mela, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Kürtleri işgal edenler her zaman bölmeye ve dışlamaya çalıştı. Bunu başka kişiler üzerinden yapıyorlar. Ancak Kürtlerin de hataları var. En kısa zamanda kendi söylemlerini birleştirerek diyaloglara katılmalılar" dedi.
Kongre, onlarca il temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi ancak Kürt partilerinin temsilcileri toplantıya davet edilmedi.