Türkiye ve Katar, yetersiz elektrik arzı nedeniyle ülkede yaşanan enerji krizinin çözümüne yardımcı olmak için dün Suriye'ye iki enerji üretim gemisi gönderdi.
Suriye devlet haber ajansına göre, Suriye Elektrik İletim ve Dağıtım Kamu Kuruluşu Müdürü Halid Ebu Di, Türkiye ve Katar'ın gönderdiği "yüzer santrallerin" günde toplam 800 megavat üretim kapasitesine sahip olduğunu ve bunun ülkede üretilen elektrik miktarını yaklaşık yüzde 50 oranında artıracağını söyledi.
Suriye'nin enerji altyapısı, aralık ayında iktidardaki Esad yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan ve ülkede on yılı aşkın süredir devam eden iç savaş sırasında ağır hasar gördü. Bu hasar ülkede ciddi elektrik kesintilerine yol açarken, pek çok bölgeye günde sadece iki ya da üç saat elektrik verilebildi.
Suriye Elektrik İletim ve Dağıtım Kamu Kuruluşu Müdürü Halid Ebu Di, gemiler tarafından üretilen elektriği iletmek için iletim hatlarını güvence altına alma çabalarının devam ettiğini söyledi. Ekibinin ayrıca ulusal şebekeyi yeniden çalışır hale getirmek için hasar gören düzinelerce çevrim santralini ve bağlantı hatlarını onarmaya çalıştığını da belirtti.
“Katar, Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz sevk etmeyi planlamıyor”
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 4 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Suriye'de güvenli ulaşım sisteminin kurulması, ülke ve bölgenin istikrarlı olması halinde Katar gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidebileceğini belirtmişti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid bin Muhammed el-Ensari ise, ülkesinin doğal gazını Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderebileceği yönündeki haberlerin söylentiden ibaret olduğunu söyledi.
“Medyada bu doğal gaz boru hattıyla ilgili spekülasyonları hepimiz gördük. Bu medyanın spekülasyonundan başka bir şey değil” diyen Ensari, Avrupa'ya doğal gaz tedarik etmek için Suriye ve Türkiye'ye bir boru hattı inşa etme ihtimaliyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
“Biz Katar'da Suriye halkını Şam Uluslararası Havaalanı’nda olduğu gibi insani ve teknik yardım açısından desteklemeye ve ayrıca altyapının yeniden inşası için her türlü teknik yardımı görüşmeye kararlıyız. Ekonomik düzeyde, gaz tedariki söz konusu olduğunda, bu konuda bir şey söyleyemeyiz” dedi.
Ensari, “Doha’nın şu anda Suriye'de istikrarı korumaya ve Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmış durumda” olduğunu belirtti.
Katar-Türkiye boru hattı inşa etme olasılığı 2009'dan beri tartışılıyor. Ancak bu projenin hayata geçirilmesine eski Suriye yetkililerinin muhalefet ettiği söylenmişti.
Katar dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz rezervine sahip ülkesi ve en büyük altıncı doğal gaz üreticisi konumunda. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'na göre Katar, Kasım 2024'te ABD ve Avustralya'dan sonra üçüncü en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı oldu.
rudaw