Ücretsiz WhatsApp nasıl para kazanıyor?

Herkes ücretsiz olan sosyal paylaşım platformu WhatsApp'ın nasıl milyar dolarlar kazandığını merak ediyor. İşte WhatsApp'ın parayı cebe indirme stratejileri...

Hepimiz WhatsApp’te her gün onlarca mesaj atıyoruz, ama hiç düşünmeden kullandığımız bu uygulamanın arka planında nasıl bir gelir modeli olduğunu merak ediyor muyuz? "Geçtiğimiz 24 saatte 100'den fazla mesaj gönderdim. Ailemle planlar yaptım, iş arkadaşlarımla projeler üzerine konuştum..." Tüm bu "sıkıcı" mesajlar bile WhatsApp tarafından otomatik olarak şifrelendi ve dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerinde güvenle saklandı.

Bu operasyon, hiç de ucuz bir iş değil. Peki, WhatsApp bu kadar büyük bir platformu nasıl finanse ediyor?

WhatsApp, Meta'ya bağlı bir uygulama - WhatsApp’ın arkasında Meta gibi dev bir teknoloji şirketi bulunuyor. WhatsApp’ın para kazanma modeli, bireysel kullanıcılar yerine ticari müşterilere dayanıyor. Şirketler, WhatsApp'te ücretsiz kanallar açarak abone olan kullanıcılarına mesajlar gönderebiliyor. Bu strateji, özellikle Hindistan gibi ülkelerde gelişmiş durumda. Hatta Hindistan’da WhatsApp üzerinden otobüs bileti almak bile mümkün.

Şirketlerin ağırlıklı olarak kullanması bir gelir kaynağı - Meta'da mesajlaşma bölümünün başkan yardımcısı olan Nikila Srinivasan, şirketlerin müşterileriyle mesajlaşarak işlerini halletmelerini sağlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Mesajlaşma ekranında kalıp ödeme yapmak, bilet satın almak ya da iade süreci başlatmak, bu vizyonun bir parçası. Ayrıca şirketler, Facebook ve Instagram reklamlarından WhatsApp’e direkt bağlantılar ekleyebiliyor. Bu sistem, Meta için milyarlarca dolarlık bir gelir kaynağı yaratmış durumda.

Signal ve Discord gibi farklı yöntemler geliştiren uygulamalar da var - Farklı mesajlaşma uygulamaları ise çeşitli iş modelleri kullanıyor. Örneğin, güvenlik protokolleriyle bilinen Signal, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ve bağışlarla ayakta duruyor. Diğer taraftan, oyun severler arasında popüler olan Discord, ücretsiz bir uygulama olsa da bazı oyun ve özellikler için ücret talep ediyor. Mesajlaşma uygulamaları için en yaygın iş modeli hâlâ reklam. Kullanıcıların mesaj içeriklerine ulaşılmasa bile, uygulamalar kullanıcı davranışlarını analiz ederek hedefli reklamlar satabiliyor. Ancak, Element gibi şirketler, güvenli mesajlaşma hizmetlerini hükümetler ve büyük kuruluşlara satarak farklı bir gelir modeli izliyor."Ürün için ücret ödemiyorsanız, ücret sizsiniz" - Mesajlaşma platformları, büyük ölçüde reklamlar veya ticari hizmetler üzerinden gelir elde ederken, uzmanlar bu sistemin arkasındaki temel prensibi hatırlatıyor:

"Kullanıcı sizseniz ve bir ücret ödemiyorsanız, o zaman ürün sizsiniz."

Kaynak: BBC

BİLİM VE TEKNOLOJİ Haberleri

Sağlık Bakanlığından e-nabız iddialarına yalanlama
Google ile Siyonistler Anlaştı
Discord'a erişim engeli getirildi
Bakan Uraloğlu: Discord’a erişim engelini istişare ediyoruz
Meta ters kırmızı üçgen emojisini yasakladı