"Uzatılan eli itmeyeceğiz"

Demirtaş ve Yüksekdağ ziyaretlerinin ardından, gazetecilerle bir araya gelen DEM Parti Eş Genel Başkanları, "Uzatılan eli itmeyeceğiz" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, gazetecilerle buluşmalarında soruları yanıtladı ve "Bir süreç mi var, bilmiyoruz" diye konuştu.

"Barış toplumsallaşmalı"

Hükümetle bir temaslarının olmadığını söyleyen Tuncer Bakırhan "Bakırhan, “Henüz bir görüşme yok, şimdi olan bir süreç mi değil mi onu da bilmiyoruz. Bu işi başlatanlarla bir temas olmadı, resmi de gayrı resmi de olmadı. Yazılan çizilenleri hayretle izliyoruz. Onaylayacak ya da reddedecek durumda değiliz. Ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

AK Parti ve MHP'nin sürece yaklaşımının belirleyici olacağını söyleyen Hatimoğulları da şu ifadeleri kullandı:

Eğer barış isteniyorsa bir yol temizliği gerekir. Yol temizliği nedir? İmralı tecridinin kalkması, AİHM kararlarının uygulanması, cezaevlerinin rahatlatılması bir yol temizliğidir. Bugün bir müzakere başlıyor, sonra kapatılıyorsa biz mücadelemize kaldığımız yerden devam ederiz. Bu süreç bizi asla rehavete sürüklemeyecek. Barışın toplumsallaşması için sahada olacağız.

"Kandırılma" eleştirisi: Özeleştiri yaptık

DEM Parti'nin yeniden "kandırılabileceği" yönündeki eleştirilere ise Tuncer Bakırhan şu yanıtı verdi:

Bizim kandırıldığımızı söyleyenler oluyor. Biz geçmişte yaşananları biliyoruz, değerlendirdik, hatalarımız için özeleştiri yaptık. Ama biz de yaşananları yetkili organlarımız ile tartışıyoruz. Olmadı bir kandırmacadan ibaret çıktı, mücadelemiz sürüyor. Biz yine buradayız. Cezaevleri bizimle dolu. AYM kararları, AİHM kararları uygulanmıyor. Kobanê ve Gezi tutukluları bırakılmalı. İnsanların infazı yakılıyor, 30 yılı dolduranlar 32 yıl, 35 yıl tutulmak isteniyor, bu değişmeli. 

"Muhatap kim?"

Basın toplantısında "muhatap kim olacak" sorularını da yanıtlayan Bakırhan, şöyle konuştu:

Çatışan taraflar barışı kurar, demokrasi güçleri katkı sunar. Çatışmanın tarafları, devlet ve PKK/Öcalan’dır. PKK’ye talimat verecek bir konumda, bir yerde değiliz, bizim işimiz de değil. Silah bırakılsın deniliyor. Silah bizde değil. Bunu sağlayabilecek tek kişi Öcalan. Tabii ki parlamentoda grubu bulunan, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi, hareketiyiz, tabii ki aktörüz. Çatışmanın bitmesine demokrasi gücü olarak en büyük katkıyı veririz. Birilerini iktidara getirme götürme durumunda değiliz, çözüm için çalışıyoruz

Özel'e teşekkür

Sırrı Süreyya Önder'in Devlet Bahçeli'ye teşekkür ettiğini hatırlatan Tuncer Bakırhan; kendisinin de Özgür Özel'e teşekkür ettiğini belirterek "Ben de sizin aracılığınızla Özgür Özel’e teşekkür ediyorum, bu konuyla ilgili tutum ve açıklamalarını önemli buluyorum" diye konuştu.

Eş genel başkanlar umutlu olup olmadıklarına dair soruyu ise şöyle yanıtladı:

Umarız bir sürece dönüşür. Bir süreç olursa, bir samimiyet görebilirsek, bizim misyonumuz, varlık gerekçemiz görüşmektir, konuşmaktır, barışa bir yol bulmaktır. Bir barış girişimini, kimden geldiğine bakarak peşinen reddetme lüksüne sahip değiliz. Tuzu kuru değiliz. Ülke yararına, toplum yararına, halklar yararına olan ve samimi her şeye varız. Anayasa değişikliği tartışmaları buna dahil. Biz bugün, barışı ve demokrasiyi hapishanede konuşuyoruz, anayasa ihtiyacını da barış ihtiyacını bunda daha iyi anlatan bir durum olabilir mi? İHA’ya, SİHA’ya yapılacak yatırımdan daha önemlidir Kürtlerle barış. Kürt meselesi, topla, tüfekle, karakolla, kalekolla çözülmez, hasım değil hısım olmalıyız.

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın mesajları

Eş genel başkanlar, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın olası yeni 'çözüm süreciyle' ilgili mesajlarını aktardı. "Medyada kimileri Öcalan-Demirtaş ikiliği üretmeye çalışıyor" diyen Hatimoğulları, Demirtaş'ın bu konuda şu mesajı gönderdiğini söyledi: 

Kimse böyle bir ikilem yaratmaya kalkmasın, benim de olası bir süreç için söyleyeceğim şey, ilk refleks tecridin kaldırılmasını istemektir.

Hatimoğulları, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın özetle şunları ifade ettiğini aktardı: "Dışarıda olsak elbette barışa katkı sağlarız. Ama içeride bile kalsak yine elimizden geleni yapmaya devam ederiz."

Hatimoğulları, Demirtaş'ın ayrıca Recep Tayyip Erdoğan’ın Kobanê davası nedeniyle özeleştiri yapılması isteğine şu cevabı verdiğini söyledi: "Özeleştiri vermesi gereken, suç işleyenlerdir. Yani bize bu kadar cezayı yağdıranlardır."

Güncel Haberleri

Aksaray'da yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü 20 yaralı
Hakan Fidan;"20 yıldır kuşatma altındayız"
Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili "zorla getirilme" kararı kaldırıldı!
Kılıçdaroğlu'nun zorla getirilme kararının perde arkası
Efkan Ala'dan 'çözüm süreci' açıklaması