
Sudan'da 600 binden fazla kişi açlık sınırında
.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan’daki krizin tarihin en büyük insani felaketlerinden biri haline geldiğini belirterek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. 600 binden fazla kişinin açlık sınırında olduğunu belirten Türk, 25 milyondan fazla insanın insani yardıma muhtaç olduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan’da devam eden çatışmaların insanlık tarihinin en büyük insani krizlerinden birine dönüştüğünü belirterek, 600 binden fazla insanın açlık sınırında yaşadığını duyurdu.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin 58. Oturumu kapsamında Sudan’daki duruma ilişkin hazırlanan raporu sunan Türk, ülkedeki halkın çaresiz bir durumda olduğunu ve uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
SUDAN’DAKİ KRİZ GİDEREK DERİNLEŞİYOR
Sudan’da, ordu ile bir dönem ona bağlı olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Nisan 2023’ten bu yana devam eden çatışmalar, ülkede büyük bir insani felakete yol açtı.
Türk, BM Dünya Gıda Programı’nın (WFP), yoğun çatışmalar nedeniyle insani yardım operasyonlarını askıya almak zorunda kaldığını belirterek, özellikle Kuzey Darfur’daki Zamzam Mülteci Kampı dahil beş bölgenin açlık sınırında olduğunu açıkladı.
"Önümüzdeki üç ay içinde beş bölge daha kıtlıkla karşı karşıya kalabilir ve 17 bölge daha risk altında. Hartum ve Omdurman'da açlıktan ölüme dair yürek parçalayıcı tanıklıklar var."
BM’ye göre, savaş nedeniyle 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 9 milyona yakın insan ülke içinde yerinden edildi ve 3,5 milyon kişi Sudan’ı terk etmek zorunda kaldı. Toplamda 25 milyondan fazla insan ise insani yardıma muhtaç durumda.
SUDAN’DA "DOKUNULMAZLIK KÜLTÜRÜ" İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ DERİNLEŞTİRİYOR
BM İnsan Hakları Ofisi’nin raporuna göre, Sudan’daki felaket uluslararası insani hukuk ve insan hakları ihlallerinin bir sonucu. Volker Türk, ülkedeki cezasızlık kültürünün bu vahşeti derinleştirdiğini belirtti.
"Bugün sunduğum rapor, bu ihlallerin boyutlarını gözler önüne seriyor ve hesap verebilirliğin neden bir ölüm kalım meselesi olduğunu vurguluyor."
Türk, çatışmaların durdurulması için müzakerelerin hızlandırılması ve uluslararası toplumun diplomatik çabalarını artırması gerektiğini ifade etti. Sudan’daki tüm insan hakları ihlallerinin bağımsız ve tarafsız mekanizmalar tarafından soruşturulması çağrısında bulundu.
BM: SUDAN’A YAPILAN SİLAH SEVKİYATI CİDDİ BİR TEHDİT
Sudan’daki çatışmaların dış müdahalelerle daha da şiddetlendiğini belirten Türk, ülke dışından yapılan silah sevkiyatlarının büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.
Savaşın başladığı 15 Nisan 2023’ten bu yana tüm barış girişimleri sonuçsuz kalırken, Sudan dünya genelinde en büyük açlık ve yerinden edilme krizinin yaşandığı ülke konumuna geldi.
ULUSLARARASI TOPLUMA ACİL ÇAĞRI
BM yetkilileri, Sudan’daki insani krizi hafifletmek için uluslararası insani yardım kuruluşlarının bölgeye erişiminin sağlanması ve acil gıda yardımı yapılması gerektiğini vurguluyor. Çatışmaların sona ermesi için diplomatik girişimlerin hızlandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, Sudan’ın daha büyük bir felakete sürüklenmemesi için küresel ölçekte harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.