
Yıldırım: Anayasada vatandaşlık tanımı güncellenebilir
.
Ak Partili Binali Yıldırım Anayasanın ilk 4 maddesinin değirilemez olduğunu belirterek, ancak etnik kimliğe vurgu yapılabileceğini ve vatandaşlık tanımının güncellenebileceğini belirtti. Yıldırım “Vatandaşlık tanımı yeni anayasada elbette ki gözden geçirilebilir. Bir etnik kimliği tanımlamak, öne çıkarmak değil de vatandaşlığı, etnik kimliğinin kim olduğuna bakmaksızın vatandaşlığı önceleyen bir güncelleme yapılabilir” dedi.
Yıldırım, “terör örgütlerine destek verenlerin ana dil" konusunu ileri sürdüğünü belirterek “ ‘Devletimizin adı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Anayasa'daki vatandaşlık tanımında 'Bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk'tür' diyor. Bununla ilgili 'Türklerden başkasına yaşama hakkı yok.' diyorlar. Öyle bir şey yok, bu bir millet tanımıdır ve bu milletin unsurları var” dedi.
Hukuki Araştırmalar Derneğinin (HUDER) hazırladığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün desteklediği "Yeni Anayasa Buluşmaları" programı, İzmir Bakırçay Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapıldı.
“1982 Anayasası 23 kez değişti”
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Yıldırım, buradaki konuşmasında, yürürlükteki 1982 Anayasası'nda 23 kez değişiklik yapıldığını ifade etti.
“İlk 4 değiştirilemez maddesi 100 yıllık bir birikimin sonucudur”
Türkiye'nin ihtiyacı olan sivil bir anayasayı önemsediklerini dile getiren Yıldırım, "Türkiye'nin anayasasındaki ilk 4 değiştirilemez maddesi 100 yıllık bir birikimin sonucudur. Dünden bugüne konulmuş bir şey değildir. Üniter devlet yapısı, demokratik, laik ve cumhuriyet, Atatürk ile silah arkadaşlarının bize emanetidir. Bunun üzerine hiç kimse bir iş yapamaz ve tartışmaya açamaz." dedi.
“Vatandaşlık tanımı güncellenebilir”
Yıldırım, terör örgütlerine destek verenlerin "ana dil" konusunu ileri sürdüğünü belirterek şöyle devam etti:
"Devletimizin adı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Anayasa'daki vatandaşlık tanımında 'Bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk'tür' diyor. Bununla ilgili 'Türklerden başkasına yaşama hakkı yok.' diyorlar. Öyle bir şey yok, bu bir millet tanımıdır ve bu milletin unsurları var. Bin yıldır biz bu topraklarda Kürtler, Türkler, Süryani, Abaza'sı ve Çerkez'i var. Vatandaşlık tanımı yeni anayasada elbette ki gözden geçirilebilir. Bir etnik kimliği tanımlamak, öne çıkarmak değil de vatandaşlığı, etnik kimliğinin kim olduğuna bakmaksızın vatandaşlığı önceleyen bir güncelleme yapılabilir. Bu bazı etnik grupların kendilerini ihmal edilmiş düşüncesinden kurtarabilir."
Yıldırım, yeni anayasada belediyeleri kaynak ve yetki olarak güçlendirmenin önemine değindi.
"Sivil anayasa bir an önce yapılmalı"
Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle her zaman tehdit içinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Etrafımız istikrarsızlıkla, tehlikelerle, tehditlerle sarılmış durumda. Bütün bu şartlar altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü olarak ayakta kalmak mecburiyetindedir. Bunun için istikrara, güvene ve en önemlisi güçlü lidere ihtiyaç var. Onun için Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar Cumhurbaşkanı adaylığının yolu açılmalıdır. Yeni Anayasa bunu da öngörmeli. Sivil anayasa bir an önce yapılmalı ve Cumhurbaşkanı'mız Erdoğan'ın da tekrar aday olmasının yolu açılmalıdır."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.